Je houdt het niet voor mogelijk. Het mandaat van Karel De Gucht (Open VLD) bij Proximus wordt verlengd. Toen de gewezen toppoliticus – hij was nog Eurocommissaris – in 2015 gevraagd werd of hij iets kende van telecom, antwoordde hij dat hij in heel wat raden van bestuur van beursgenoteerde ondernemingen zat en ‘dat die nooit averij opliepen’.
De Gucht had zelf aangedrongen op een zitje in de mooie raadszaal op de hoogste verdieping van de tweetorens in Brussel. Het is dan ook een bijzonder lucratief postje. Het gaat om zo’n 72.000 euro op jaarbasis. Daarvoor moet je tien (10!) vergaderingen bijwonen. Kennis van zaken is niet nodig.
Het mandaat van De Gucht loopt begin 2024 af. Dan wordt hij gelukkig zeventig jaar. Dat die leeftijdsgrens er kwam, is een godsgeschenk. Hetzelfde geldt trouwens voor Stefaan De Clerck (CD&V) die eind dit jaar dezelfde leeftijdsgrens bereikt. De gewezen Justitieminister kende evenmin wat van ict toen hij tot voorzitter gebombardeerd werd. Hij heeft de zaak rond het vertrek van de gewezen ceo Dominique Leroy totaal mismeesterd. Proximus liet toen een straffe madame gaan die nu in de top van Deutsche Telekom opgenomen is en wereldwijd geprezen wordt voor haar strategisch inzicht. Enig idee wat de voorzitter van Proximus jaarlijks op zak steekt? Bijna 190.000 euro voor welgeteld negentien (19!) vergaderingen. Tel uit je winst.
Dat er vandaag amper Belgen in leidinggevende jobs zitten bij Proximus kan ook op het conto geschreven worden van de raad van bestuur. Ik merk trouwens de jongste jaren amper innovatie bij Proximus. Het aansluiten van 13.000 woningen met glasvezel in Charleroi is een mooie verdienste maar echt innovatief kan je dat bezwaarlijk noemen. Sinds het vertrek van topexpert Bart Watteeuw ligt it ook helemaal op z’n gat bij de Enterprise-afdeling.
Ik lees in de zakenkrant De Tijd dat Koen Geens de beste papieren zou hebben om de nieuwe voorzitter te worden van Proximus. Daar gaan we weer… Met alle respect voor ‘de professor’ maar heeft hij kaas gegeten van it en telecom? Als minister heeft hij het it-moeras bij Justitie ook niet kunnen oplossen. Ik mag hopen dat het een ondernemer wordt. Of misschien nog beter, een onderneemster. Ik pleit dan ook voor Françoise Chombar, de huidige ceo van Melexis die later dit jaar opschuift naar de voorzitterszetel van het bijzonder succesvolle sensorenbedrijf voor de autosector. Zij beschikt duidelijk wel over een toekomstgericht strategisch inzicht.
Wat wél weer pleit voor premier Alexander De Croo is dat hij de jonge Ibrahim Ouassari, samen met Julie Foulon de oprichter van Molengeek, een zitje geeft in de raad van bestuur. Toch iemand die iets kent van digitalisering en al meerdere contacten had met de topman van Google. Sundar Pichai kwam hem vorig jaar persoonlijk een cheque van 200.000 euro voor het Molengeek-project toestoppen. Dat is iets meer dan wat de voorzitter van Proximus op jaarbasis verdient. Zouden Stefaan De Clerck, Karel De Gucht of Koen Geens weten wat de naam is van de ceo van Google?