Steeds meer Belgische bedrijven zetten hun telefooncentrale aan de deur. En corona, de lockdown en thuiswerk lijken dat proces te versnellen. ‘Niemand kon nog aanpassingen aan de telefooncentrale doen.’
Bij Vergaelen Vastgoed, een vastgoedkantoor met vijf werknemers uit de regio Antwerpen en De Kempen, doen ze het sinds een aantal maanden zonder telefooncentrale. Hun medewerkers waren vroeger al vaak op de baan. Maar met de lockdown werkten ze vaker van thuis uit, vertelt zaakvoerder Nico Vergaelen.
Dat thuiswerk had een onverwacht neveneffect. ‘Het maakte het moeilijker om telkens de instellingen op onze telefooncentrale aan te passen. Een ingreep die sowieso al wat expertise vergt’, stelt Vergaelen, die beaamt dat er op kantoor op de duur haast niemand aanwezig was die de gewenste aanpassingen nog kon doorvoeren.
Dus gooiden ze het bij Vergaelen over een andere boeg en communiceren ze sinds enkele maanden via de cloud. Telefoneren gebeurt via de smartphone of via de laptop, en dit telkens via een internetverbinding of – op verplaatsing – via mobiele data. Hun telefooncentrale staat in de cloud, in dit geval bij aanbieder Orange. Vaste telefoontoestellen werden afgevoerd.
Oude tante
Het geval bij Vergaelen Vastgoed is maar één voorbeeld. Maar het is wel de bevestiging van een trend dat de klanten eindelijk ook de leveranciers volgen als het gaat om communicatie via de cloud. Naast Orange spelen ook andere telecombedrijven als Proximus, Telenet, Verizon en Destiny in op de trend, met de focus vaak op kleine bedrijven die zich niet meer willen bekommeren om een eigen telefooncentrale of private branch exchange (pbx); een privételefoonnetwerk dat binnen een bedrijf gebruikt wordt.
Ook specialisten in telecomtoepassingen, zoals Cisco en Avaya, met zijn Avaya OneCloud, spelen in op de trend. Alleen gaan de termen vaak alle kanten uit. Bij Avaya hebben ze het over ucaas (unified communication as a service). Andere hebben het dan weer over virtual pbx, hosted voip, ip centrex, cloudtelefonie of simpelweg cloudcommunicatie.
Dat de weg van communicatie naar de cloud een tijd duurde, heeft ook te maken met het feit dat de klassieke telefooncentrale of pbx vaak een oude maar erg hardnekkige tante is. Die telefooncentrale heeft in ons land namelijk een relatief lange levenscyclus van gemiddeld 9,5 jaar, blijkt uit cijfers van Smart Profile voor ons land. Slechts weinig ict-oplossingen gaan langer mee.
UC comeback
Toch is er meer aan de hand met cloudtelefonie dan het verplaatsen van een telefooncentrale naar de cloud (lees: datacenter van een aanbieder). Bij vastgoedkantoor Vergaelen bijvoorbeeld geven de medewerkers dankzij het nieuwe communicatiesysteem zelf hun beschikbaarheid weer via een speciale cloudtelefonie-app, eveneens van Orange. Het systeem kijkt telkens wie beschikbaar is. En zo worden alle inkomende telefoontjes telkens beantwoord. Wat in de vastgoed-business niet onbelangrijk is: de klant krijgt sowieso iemand aan de lijn.
Of hoe cloudtelefonie op die manier bij kmo’s dus ook voor een comeback zorgt voor het hele concept van unified communications of uc, waarbij in dit geval de makelaar zelf aan kan geven hoe en wanneer hij of zij gecontacteerd wil worden.
Overigens past cloudtelefonie bij Vergaelen Vastgoed in een breder verhaal. Zo heeft het vastgoedbedrijf sinds kort geen eigen kantoren meer, maar werken ze met flexibele kantoorruimte die het huurt bij een aanbieder van flexibele werplekken. Of ze werken thuis of onderweg. ‘Al onze infrastructuur en data bevinden zich in de cloud’, klinkt het daar. En de communicatie is intussen dus gevolgd. Met dank aan de lockdown.