Kostprijs en pragmatisme lagen vaak voorop bij de keuze voor de cloud. Maar vandaag spelen meer en meer strategische overwegingen, ook in ons land. Zeven cloudtrends, wereldwijd en Belgisch. ‘De cloud wordt volwassen.’
We halen de bevindingen uit een onderzoek van Vanson Bourne bij 3400 it-beslissers over de hele wereld, waaronder een honderdtal uit ons land. Het uitvoerig onderzoek, in opdracht van Nutanix, meet de vooruitgang van bedrijven met betrekking tot de adoptie van private, hybride en publieke clouds. Met deze zeven trends.
1. Vandaag primeert het gemengde model
Als we eerst naar de wereldwijde cijfers kijken, dan primeert de gemende (en vaak eerder losstaande) aanpak, blijkt uit dit onderzoek van Vanson Bourne. Dit gemengde model, van private cloud, publieke cloud en traditioneel datacenter, is vandaag goed voor 22 procent van de it-opstellingen bij bedrijven wereldwijd. De private cloud bevat daarvan 22 procent en het traditionele datacenter 18 procent.
De hybride cloud, waar integratie vooropstaat, volgt vandaag nog op enige afstand en is wereldwijd goed voor 12 procent. Eenzelfde percentage (12 procent dus) gaat naar het gebruik van diverse publieke-cloudleveranciers als it-aanpak. En 10 procent kiest voor één cloudaanbieder.
2. Korte termijn naar publieke, lange termijn hybride cloud
Op korte termijn wint die publieke cloud nog aan belang. Er zullen bijvoorbeeld ook volgend jaar nog veel investeringen gaan naar de grote publieke-cloudspelers als AWS, Microsoft en Google. Maar binnen drie tot vijf jaar, zo voorspellen de onderzoekers van Vanson Bourne, wordt de hybride cloud wereldwijd het meest voorstaande model met 49 procent van alle opstellingen.
Het gemengde model, zonder integratie dus, gaat binnen drie tot vijf jaar naar 18 procent. En het gebruik van diverse publieke-cloud-aanbieders naar 12 procent. Al de rest (één publieke cloud, private cloud en datacenters) zakt een eind onder de 10 procent. Dat lijkt een boude voorspelling, al spelen ook bij een hybride cloudopstelling die publieke-cloudpartijen natuurlijk nog een rol. Het geheel wordt alleen geïntegreerd (en meer doordacht).
3. België voorloper in hybride cloud
Interessant is het Belgische luik in het onderzoek, op basis van honderd Belgische respondenten. Dat is (statistisch) beperkt, maar geeft wel een tendens weer. En daarbij blijkt dat in België de hybride cloud bij bedrijven vandaag (al) het belangrijkste cloudmodel is. Momenteel geeft al 16 procent van hen aan exclusief met een hybride cloud te werken. Dat is meer dan het gemiddelde op globaal niveau (12 procent) en in EMEA (10 procent).
De komende jaren zou dit worden versterkt. En één op twee Belgische respondenten verwacht om binnen de komende vijf jaar exclusief op een geïntegreerde hybride cloud-omgeving te draaien. Of dit echt de realiteit wordt, zal de toekomst uitwijzen.
4. Datacenters in België vallen terug
Ook in België speelt de terugval van de klassieke datacenters, die nog niet in een cloud-omgeving werken. Die moeten ontmantelen of aanpassen ten voordele van private en publieke clouds, die ze vervolgens in een samenhangende hybride omgeving brengen.
Het aandeel van de klassieke datacenters in ons land zal volgens de verwachtingen sterk afnemen, van 13 procent vandaag tot 1 procent over vijf jaar.
5. Controle en flexibiliteit belangrijkste argumenten
Een van de hoofdredenen waarom bedrijven naar een cloud-infrastructuur migreren is dat ze meer controle krijgen over hun it-verbruik. Dat laatste is ook voor Belgische bedrijven de grootste drijfveer (46 procent), meteen gevolgd door flexibiliteit (45 procent).
Kostenbesparing is zowel in België (15 procent) als wereldwijd (27 procent) geen belangrijke drijfveer meer. Luc Costers, country lead Belgium bij Nutanix, ziet een toenemende maturiteit bij bedrijven: ‘Jarenlang was kostenbesparing voor organisaties een belangrijke motivatie om naar de cloud over te stappen. Je kunt dus spreken van een opvallende shift’, vindt hij. ‘De cloud wordt volwassen, omdat it-strategische argumenten in plaats van kostenoverwegingen nu leidend zijn bij het kiezen voor cloud.’
6. Security boven snelheid
Wat opvalt is dat organisaties in België security (44 procent) belangrijker vinden dan snelheid (33 procent). Costers ziet security als belangrijk argument voor de hybride cloud. ‘Er wordt ook in België nog te makkelijk rechtstreeks voor een publieke cloudleverancier gekozen, ook al is dat vaak niet de beste oplossing in functie van prijs, security of privacy, zoals het voldoen aan de GDPR-wetgeving’, beweert hij.
7. Meer cloudinvesteringen in 2020
Er is stevig in de cloud geïnvesteerd. Amper 8 procent van de Belgische bedrijven zegt dat ze geen nieuwe cloud-investeringen gedaan hebben. ‘Covid19 heeft veel ondernemingen echt wakker geschud’, besluit Costers.
‘Als je thuiswerkende medewerkers wil bedienen, maar met een legacy-infrastructuur zit die je niet binnen een dag kunt opschalen, dan komt de bedrijfscontinuïteit in gevaar. Het is daarom geen verrassing dat bedrijven extra in cloud hebben geïnvesteerd.’