Bij Belgische bedrijven is de hybride cloud op dit moment het belangrijkste cloudmodel. Momenteel geeft zestien procent van hen aan exclusief met zo’n hybride cloud te werken. Dat is meer dan het gemiddelde op globaal niveau (twaalf procent) en in EMEA (tien procent).
Dat blijkt uit onderzoek van Vanson Bourne bij 3400 it-beslissers over de hele wereld, waaronder een honderdtal uit ons land. Het onderzoek meet de vooruitgang van bedrijven met betrekking tot de adoptie van private, hybride en publieke clouds.
En daarbij blijkt dat in België vandaag de dag de geïntegreerde hybride cloud bij bedrijven dus het belangrijkste cloudmodel is; een op de zes werkt er exclusief mee. En één op twee Belgische respondenten verwacht om binnen de komende vijf jaar exclusief op een hybride cloud-omgeving te werken.
Is België echt zo’n voorloper in geïntegreerde hybride cloud? Het aantal Belgische respondenten is namelijk beperkt in het onderzoek van Vanson Bourne. En bovendien gaat, ook bij ons, veel aandacht (en data en toepassingen) naar de publieke cloudspelers als AWS en Microsoft met Azure en Office 365.
Tendens
Volgens Luc Costers van Nutanix, de specialist in hyperconverged infrastructure die opdracht gaf voor de studie – geven de cijfers een tendens weer. ‘Ik stel inderdaad ook vast dat vandaag nog veel Belgische bedrijven kiezen voor een gemengd it-model, zonder integratie en dus met twee gescheiden it-omgevingen van bijvoorbeeld publieke cloud en eigen datacenter’, stelt hij.
Anderzijds meent Costers dat zeker niet alle it-toepassingen data naar de publieke cloud trekken. ‘Er is in de meeste gevallen, zeker op termijn, een geïntegreerde aanpak nodig.’
Zelf ziet hij die opmars van de hybride cloud in ons land ook wel objectief bevestigd. ‘Vooral omdat ik vaststel dat veel cloudspecialisten in dit domein – zoals mijn eigen bedrijf – het qua resultaten in 2020 veel beter hebben gedaan dan het jaar ervoor. Zulke cijfers liegen niet.’
Lees ook het achtergrondverhaal op Visterin Verdiept: Zeven cloudtrends.