Als alle politieke partijen ongegeneerd aan de subsidieslurf hangen, mag je toch verwachten dat er een zekere visie is op waar Vlaanderen naar toe wil? Dat data, digitaal en it daarbij een belangrijke rol zal spelen, dat hebben ze op het hoogste niveau nu ook wel door. ‘Radicaal digitaal’ is een goede leuze, maar staat er ook een visie achter? Waarom krijgen we de laatste weken bijvoorbeeld een stortvloed aan datakluisjes, datanutsbedrijven en Personal Data Management-platformen te verwerken?
In de Septemberverklaring van minister-president Jan Jambon stond dat de Vlaamse regering een datanutsbedrijf wil oprichten. Hij heeft het vaak over ‘zijn datanutsbedrijf’ en schuwt de grote woorden niet. (Vlaanderen schuwt de grote woorden trouwens nooit, maar de invulling volgt jammer genoeg zelden.) Zo moet het bedrijf ‘opklimmen tot de wereldtop van naties die technologieën als artificiële intelligentie, robotica en internet-of-things gebruiken om de samenleving beter te maken.’ Dat herhaalde hij nog eens op de Trefdag eind november. Er zal met een of meerdere partners gewerkt worden en later – wie weet – wordt het dan honderd procent privé.
Of dat wel een goede zaak is, laat ik in het midden. Laat staan of de partner ook een Vlaams bedrijf is. Zo gek veel zijn er nu ook weer niet, op Cegeka en Cronos na misschien, samen met nog enkele kleinere spelers. Of geven we het Vlaams datanutsbedrijf uiteindelijk toch in handen van Amerikaanse grootheden? De aanbesteding is in elk geval nog niet de deur uit. De erg intelligente administrateur-generaal (wat een vreselijk ouderwetse titel) van Digitaal Vlaanderen, Barbara Van Den Haute, moet de klus klaren. Zij behoort tot het kleine kransje top-ict-vrouwen in ons land.
Goed, een plan is dus er min of meer, maar hebben onze Vlaamse politici ook visie? Terwijl Jan Jambon het heeft over ‘zijn datanutsbedrijf’, kondigde recent minister Hilde Crevits, verantwoordelijk voor innovatie, immers ‘haar’ Personal Data Management-platform aan. Hier neemt de Vlaams Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) de lead. Crevits (nou ja, wij dus) investeert 120.000 euro in een platform waarbij burgers die hun gegevens uitwisselen terug de hele controle behouden over hun data. Ieder zijn persoonlijke datakluis.
Maar wacht eens even, wacht eens even… Was dit ook niet de bedoeling van het Vlaams datanutsbedrijf? Daar is toch ook sprake van een persoonlijke datakluis, mogelijk zelfs gebaseerd op de solid-technologie van internetpionier Tim Berners Lee?
En het houdt niet op. Eind vorig jaar lanceerde het Belgische notariaat ook al IZIMI, een, jazeker, digitale kluis ‘om vertrouwelijke informatie over uw leven gratis en op een veilige manier op te slaan, te organiseren en te delen’. IZIMI is ondertussen al operationeel. Hadden Jambon en Crevits daar misschien niet op kunnen verder bouwen, in plaats van opnieuw het warme water uit te vinden? Hoeveel datakluizen zullen we straks hebben? Op den duur meer dan we documenten hebben om er in op te slaan. En gaan we in parallel verschillende projecten opstarten die uiteindelijk hetzelfde beogen? Of hangt er opnieuw ergens iemand aan de subsidieslurf?
En zo verzandt Vlaanderen alweer in digitale koterij, in versnippering van middelen en bevoegdheden. En zo zijn we weer wat een stapje verder verwijderd van ‘een digitale topregio’. Een mens, een Vlaming ook, zou er moedeloos van worden.
Geweldig en altijd weer die “ongezouten” visie van Luc. Ik stem alvast op hét woord voor 2021 namelijk “digitale koterij”
Overigens is dit fenomeen van digitale kluis voor iedereen niet nieuw want de banken en verzekeringen hebben al jaar en dag de Doccle’s, Zoomit’s en wat nog meer uitgevonden om te pas en onpas u op te zadelen met inlogprocedures om uw eigen bankuittreksels te kunnen lezen!