Kan je online verder leven als je Amazon, Apple, Google, Facebook en Microsoft aan de deur zet? Dat is lastiger dan je denkt. Al is niet ieder lid van The Big Five even onvermijdelijk.
De collega’s van de Volkskrant en techblog Gizmodo deden onlangs de test. En die was interessant en confronterend. De invloed van big cloud is groot, maar niet altijd even groot. We overlopen even het vijftal.
1. Facebook: de gemakkelijke
Een leven zonder de Facebook-dienst is prima te doen. Ik ken genoeg vrienden die niet op Facebook (of Instagram) staan met hun foto’s of updates, en dat ook niet van plan zijn.
Al is het imperium van Mark Zuckerberg groter dan je zou denken, ook qua impact. Zo werkt de datingapp Tinder, naast veel andere apps en webtoepassingen, door in te loggen met je Facebookaccount. Al ken ik evenzeer genoeg personen die niet op Tinder zitten.
Een ander verhaal is communicatie. Zoals via Messenger. Of Whatsapp, ook onderdeel van de Facebook-familie. Want voor velen is vooral Whatsapp de basis van hun communicatie. Natuurlijk, is iedereen ook te bereiken via sms, maar dat is vandaag wel behoorlijk old school. Ook de intussen populaire (en soms ook best enerverende) groepsgesprekken kun je vergeten.
Toch lijkt Facebook binnen De Grote Vijf nog redelijk te omzeilen. Toen Whatsapp aangaf om zijn privacy-instellingen aan te passen, schakelden veel gebruikers bijvoorbeeld over naar Signal.
2. Apple: verhaal apart
Doe je Apple de ban aan, dan zijn er een aantal van die Apple-toepassingen dat het niet meer doet. Zeker als je een iPhone of MacBook gebruikt, en dat zijn er velen. Mailen via een Apple-mailbox of iMessage werkt niet meer. Nieuwe apps downloaden kan niet meer. En omdat een iPhone uitzoekt waar hij zich bevindt, kan zelfs de Google Maps-app je locatie niet meer tonen.
Toegegeven, buiten de Apple-omgeving, valt de impact nog mee. Maar Apple is niet voor niets een van de rijkste bedrijven ter wereld, met een trouwe aanhang.
3. Microsoft en Amazon: veel impact
Blokkades op Microsoft en Amazon zijn ingrijpend. Niet alleen gaan hun eigen diensten offline. Voor Microsoft val je bijvoorbeeld terug op Office 365 of Teams, kan je nagaan. Dat wordt voor velen moeilijk werken.
Doordat Amazon (via AWS) en Microsoft ook cloud-infrastructuur aanbieden, is de impact (nog) veel groter. AWS en Microsoft zijn de graanschuren van internet. Maar je weet in deze digitale wereld niet wie gebruikmaakt van hun diensten om hun eigen brood te bakken. Maar zonder graan, geen brood.
Zonder AWS bijvoorbeeld geen Netflix of Zoom. Ook eerder lokale toepassingen, van Coolblue tot Wetransfer, maken er gebruik van. Ook bij hen gaat het licht uit als je AWS uitschakelt.
4. Google: zonder weerga
Zet je Google ’on hold’, dan zijn de gevolgen ongezien. Natuurlijk kan je googlen via DuckDuckGo of – jawel – Bing. Ook steeds meer bedrijven – van Ford tot Spotify – gebruiken de Google Cloud-infrastructuur. Al zijn het er wel nog veel minder dan bij AWS of Microsoft.
Belangrijker zijn de Google-diensten die ingebed zijn. Dat hebben we onlangs overigens aan den lijve kunnen ondervinden toen de authenticatiediensten van Google uitvielen. Een aantal diensten, zoals Gmail en Google Analytics, was toen onbruikbaar en dat was meteen duidelijk voor de hele wereld.
Bijkomend probleem is bovendien dat veel websites gebruik maken van Google-technologie. Vraag maar aan Huawei wat de impact van een blokkade op Google-apps betekent. Al gaat het veel verder. Zo kun je zonder Google geen Uber-taxi boeken, daarvoor zijn de kaarten en navigatie van Google Maps noodzakelijk. En tja, die hebben we net afgeblokt…
Dan maar Europese cloud?
De oefening – die alsmaar hypothetischer is gaan overkomen – laat op zijn zachtst gezegd een zekere Amerikaanse afhankelijkheid zien.
Mogelijk kan Europees cloud-alternatief soelaas brengen. Intussen wordt er gewerkt aan Gaia X, een zogenaamd ‘federatieve cloud’ gevestigd in Europa, en met ons land als betrokken partij. Transparantie en interoperabiliteit zijn hier de ordewoorden.
Het idee hierbij is dat niet één partij de infrastructuur beheert, maar dat kleinere cloud-aanbieders samenwerken en dezelfde taal spreken. Vooral dat laatste is belangrijk. Want bij die
Amerikaanse cloudproviders kun je je data en toepassingen niet zomaar overhevelen van de ene cloud naar de andere. Amazon, Microsoft of Google spreken daarvoor (nog) te weinig dezelfde taal. Al is dat dan weer een andere kwestie.