Covid-19 zette innovatieve diensten plots op de radar, van telewerken, webinars tot afstandsonderwijs. Meer dan ooit zijn netwerkinfrastructuur, mobiel en vast breedband en internet cruciaal en staat de digitale insteek op de voorgrond. De vraag naar duizenden nieuwe ict-werknemers is een constante en zal nooit helemaal weggewerkt worden. Ondernemingen en organisaties tekenen daarop sterk in en wakkeren daarmee de inclusie van leergierige én enthousiaste nieuwelingen in de ict-sector aan.
Computable wil Belgische initiatieven die inspelen op deze maatschappelijke noden belonen. Daarom reiken we voor de derde keer de Social Innovation Award uit. Dat gebeurt tijdens de virtuele beurs Infesecurity.be en Data & Cloud Expo van 31 maart tot 1 april.
De eerste keer, in 2019, won Passwerk de trofee. De organisatie helpt meer dan honderd werknemers met een autismespectrumprofiel aan het werk in vooral software-testomgevingen. Een mooi voorbeeld van sociale integratie dankzij technologie. Vorig jaar won Close the Gap de award. Het bedrijf haalt computermateriaal op bij grote bedrijven en geeft het na een grondige cleaning een tweede leven in vooral Afrika. Recent is ook een digital hub opgericht in de Keniaanse metropool Mombasa. Daarmee zet het Afrikanen ook op weg naar digitaal entrepreneurship.
Zes finalisten
De genomineerden op alfabetische volgorde:
BeCode
BeCode, dat geleid wordt ceo Karen Boers (ex-Startups.be), timmert sinds 2017 aan de weg en biedt gratis programmeeropleidingen van zes maanden voor studenten en werklozen. Eind januari 2020 werd de ‘Academy for Digital & Data Talent’ opgericht. Dat gebeurde in samenwerking met belangrijke partners zoals Telenet en vooraanstaande universiteiten, KU Leuven, VUB Brussel en de Franstalige tegenhanger ULB. Het gaat om cursussen rond webontwikkeling, artificiële intelligentie, DevSecOps & Cybersecurity en SAP. Inmiddels zijn er meer dan duizend ‘BeCoders’ getraind die hun weg vonden naar het Belgische bedrijfsleven.
Coderdojo
Een van de sterkste projecten om kinderen vanaf zeven jaar met veel enthousiasme te laten programmeren is ongetwijfeld Coderdojo. Dit initiatief is in 2013 ontstaan en werd in ons land vooral op de kaart gezet door Martine Tempels, executive vice president Telenet. Het telt inmiddels heel wat vrijwilligers die jongeren spelenderwijs computertaal aanleren tijdens maandelijkse workshops. Overal in Vlaanderen en recent ook in Franstalig België zijn Coderdojo’s opgericht. Het is een prachtig opzet dat heel wat jongeren aanspreekt. Inmiddels zijn er binnen Coderdojo reeds bijna zestigduizend jongeren mee in het ict-bad getrokken en is het actief in 109 landen met de hulp van 12.000 vrijwilligers.
De Lift Education
De Lift Education richt zicht net zoals Passwerk op mensen met een autisme spectrumprofiel. Het verschil is dat het zich toelegt op schoolkinderen van het secundair onderwijs. De organisatie die zich toelegt op collectief thuisonderwijs, bestaat sinds 2014. Voor iedere leerling wordt de aanpak aangepast. Leerkrachten en vrijwilligers krijgen de nodige omkadering om de jongeren te begeleiden. Het aanbod gaat van het bouwen van websites, videobewerking, programmatie, toepassingssoftware tot computerhardware. Er wordt ook samengewerkt met de examencommissie van de Vlaamse Gemeenschap. Leerlingen die afstuderen kunnen doorstromen naar het bedrijfsleven.
Molengeek
In januari vorig jaar kwam Google topman Sundar Pichai persoonlijk een cheque van 200.000 euro afgeven en roemde hij Molengeek als een fantastisch initiatief. Molengeek is gevestigd in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek en biedt opleidingen voor technologiejobs aan jongeren met allerlei achtergronden. En met succes want 93 procent van hen vindt een job of trekt een startup op gang. Het project is vier jaar geleden opgestart door Ibrahim Ouassari en Julie Foulon. Google stopte eerder ook al eens 200.000 euro in dit initiatief. Met de nieuwe financiering wil Molengeek vooral inzetten op artificiële intelligentie. Het begon als een codeerschool voor deels kansarme jongeren maar is uitgegroeid tot een coworking-plaats en een incubator waar ook startups hun plek vinden.
Out of Use
Het model van Out of Use ligt in de lijn van de duurzame strategie van Close the Gap waarbij gebruikt materiaal gerecycleerd wordt. Met Share-IT biedt het computers, servers laptops en laptops een tweede leven. Het bedrijf werd in 2009 opgericht en is sinds 2016 gevestigd in een groot industrieel pand in Beringen. Het zet daarbij ook sterk in op sociale tewerkstelling. Jaarlijks komt er zo’n 1.500 ton elektro-toestellen binnen waarbij zowat 35 procent goedgekeurd wordt voor hergebruik. Mede dankzij de GDPR-richtlijn vragen ondernemingen ook steeds meer om de data te vernietigen. Inmiddels legt Out of Use zich ook toe op het ophalen van batterijen uit elektrische wagens.
WeGoStem
In 2017 heeft de vereniging Dwengo samen met SheGoesICT het WeGoStem-initiatief op de kaart gezet. Het maakt leerlingen in het vijfde en zesde studiejaar enthousiast om te kiezen voor stem-studies op universiteit of hogeschool. Stem staat voor science, technology, engineering en mathematics. In 2017 werden op die manier vijfduizend studenten aangesproken in ruim honderd scholen, een aantal dat inmiddels verdubbeld is. Een van de jongste projecten is het programmeren van een kunstrobot die zelfstandig kan tekenen. Vaandeldraagster is Melexis ceo Françoise Chombar, tevens de voorzitter van het stem-platform dat de Vlaamse regering advies geeft over dit heikel punt. Chombar wil ook meer dames aanzetten om dergelijke studies te beginnen. WeGoStem telt ruim 350 vrijwilligers.
Prijsuitreiking bijwonen?
Computable maakt de winnaar van de Tech Startup of the Year Award bekend tijdens de gecombineerde ict-vakbeurzen Infosecurity.be en Data & Cloud Expo. Tijdens dit digitale event, dat op woensdag 31 maart en donderdag 1 april plaatsvindt, worden de laatste it-nieuwigheden en -ontwikkelingen voorgesteld. Dat alles binnen het thema van de beurs: resilience: a rocking organization in changing times. Deze rode draad wordt belicht vanuit verschillende subthema’s of tracks: cloud & Infrastructuur, security & privacy en data & ai.
U kunt zich gratis registreren voor het online-event.
In mijn ervaring hoort BeCode zeker niet thuis in deze lijst. De oorspronkelijke intentie en het idee op zich zijn ongetwijfeld nobel, de uitvoering daarentegen stelt zwaar teleur, de bereidheid om met constructieve feedback aan de slag te gaan zeer laag, en de toegevoegde waarde van de begeleiding vaak zeer pover. Als alumnus kan ik alleen maar stellen dat de overmaatse marketing omgekeerd evenredig is met de operationele efficiëntie, en dat de sociale motivatie in het niets verdwijnt naast de drang van de CEO om in de schijnwerpers te kunnen staan.