Slechts een kwart van de lokale besturen laat de cyberveiligheid van zijn web- en it-systemen nakijken, bijvoorbeeld door ethische hackers. Nochtans had de Vlaamse regering daar een speciale campagne voor in het leven geroepen.
Lokale besturen werden de voorbije maanden herhaaldelijk het slachtoffer van cybercriminelen. Om die reden maakte de Vlaamse regering vorig jaar twee miljoen euro vrij om gemeentes bij te staan. Zo zou twee derde van de factuur van een basisaudit worden terugbetaald.
Gratis
Uit cijfers die Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V) opvroeg bij bevoegd minister Bart Somers (Open VLD) blijkt dat nog maar 77 gemeenten deelnemen en 76 zich ethisch lieten hacken door studenten van Howest, via hun gespecialiseerde bacheloropleiding rond cybercrime.
In de loop van het academiejaar lichten namelijk tientallen studenten van deze hogeschool op afstand en ter plaatse de systemen, infrastructuur en het cyberveiligheidsbeleid van de deelnemende steden en gemeenten door. Dit gebeurt via gratis veiligheidstesten.
Maar in weerwil van dat gratis aanbod via Howest stapt slechts een kwart van de lokale besturen in het verhaal. Volgens Warnez zou een sensibiliseringscampagne meer lokale besturen overhalen om alsnog mee te doen.
1.200 euro per dag
Het aanbod van de ethische studentenhackers is geen vervanging voor de ict-veiligheidsaudit, die ook vorig jaar in het leven werd geroepen. En zo’n complementaire audit is dus niet gratis.
Die audit gebeurt bij drie bedrijven: Deloitte, EY en Grant Thorton. Deloitte hanteert, zo zien we op de website, in dat opzicht de hoogste dagtarieven van de drie: tussen de 790 en 1.200 euro per dag, al komt de Vlaamse regering daar dus in tussen.