Smartville, een samenwerking van Cegeka, Crescent, Cipal-Schaubroeck en Belfius-dochter The Studio, sluit een raamovereenkomst met C-smart voor de bouw en exploitatie van een open-data- en cloudplatform voor diverse toepassingen rond internet of things (iot) en slimme steden.
Smartville helpt steden en gemeenten in Vlaanderen en Brussel met hun ontwikkeling als slimme gemeente, stad of regio. C-smart (de merknaam waaronder Cipal dv opereert) wil via dit raamcontract een aankoopcentrale vormen met een grote catalogus aan smart city-componenten (zowel software als hardware) die allemaal naadloos op elkaar moeten aansluiten. Het raamcontract heeft een maximaal budget van veertig miljoen euro, loopt vijf jaar en kan daarna nog tweemaal met een jaar verlengd worden. Onder meer alle steden en gemeenten in Vlaanderen en Brussel kunnen zich inschrijven als deelnemer.
In het project zit onder meer de levering vervat van generieke componenten als een open-data-platform met datavisualisatie-mogelijkheden, een (blockchain)platform voor positieve incentivering (voor besturen die hun burgers en bedrijven willen aanmoedigen) en een platform voor invordering en handhaving (inclusief de ondersteuning van GAS boetes) voor overheden.
Concrete toepassingen zijn bijvoorbeeld verkeersgeleidingsoplossingen en oplossingen met slimme camera’s om lage emissiezones te bewaken, oplossingen ter bestrijding van sluipverkeer of sluikstorten, systemen om burgers te belonen voor meetbare energie- en/of afval besparing, projecten voor het aanzetten van kinderen om met de fiets naar school te gaan en slimme laad- en verlichtingspalen.
Aparte entiteiten
Cipal heeft altijd uit twee takken bestaan. Dat was enerzijds Cipal dv, een intergemeentelijk samenwerkingsverband met 262 leden. Het gaat over onder meer steden en gemeenten, OCMW’s, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, hulpverleningszones en welzijnsverenigingen verspreid over heel Vlaanderen. Aan de andere kant stond Cipal IT Solutions, een commerciële dienstverlener.
In 2016 fuseerde IT Solutions met een deel van het bedrijf Schaubroeck uit Nazareth, dat van oorsprong een drukkerij was. Hun it-afdeling ging samen met Cipal IT Solutions verder als Cipal-Schaubroeck. ‘Later voegde ook het bedrijf Remmicom, een specialist in it-oplossingen voor lokale overheden, zich hierbij’, zegt Paul Verbeeck, voorzitter van Cipal dv. ‘Tegelijk besliste Cipal dv om de merknaam C-Smart te gaan voeren, om de verwarring tussen Cipal dv en Cipal-Schaubroeck tegen te gaan.’
Volgens Verbeeck zijn Cipal dv en Cipal-Schaubroeck twee compleet aparte entiteiten, al blijven er wel connecties bestaan tussen de twee. ‘Cipal dv is de volledige aandeelhouder van de nv Cipal en die heeft op zijn beurt weer participaties in verschillende ondernemingen, waaronder Cipal-Schaubroeck.’
Meer nog: met een deel van de opbrengsten van die naamloze vennootschap worden de activiteiten van Cipal dv mee gefinancierd. Volgens Verbeeck is dat echter volledig volgens de spelregels. ‘Het is zeker ook niet zo dat we automatisch alles aan Cipal-Schaubroeck gunnen’, zegt hij. ‘In het verleden hebben we nog aanbestedingen voor aankoopcentrales uitgeschreven en die zijn naar compleet andere bedrijven gegaan. Centralpoint was er daar bijvoorbeeld een van.’