Parler, een alternatieve berichtendienst die grote populariteit geniet bij extreemrechts en complotdenkers, is door Apple en Google uit hun downloadwinkels verbannen. Tegelijk kondigt Amazon aan dat het stopt met het hosten van Parler.
De beslissing van de tech-reuzen is een reactie op de bestorming van het Capitool in Washington door Trump-aanhangers. Op Parler werd daartoe verschillende malen opgeroepen. Diensten als deze (en gelijkgestemde sites als Gab en The Donald op Discord) zijn al langer een populair alternatief voor Twitter en consorten met als resultaat dat extreem gedachtengoed daar min of meer de norm is geworden. Ook na de levenslange ban van president Trump op Twitter en Facebook groeide het aantal gebruikers van genoemde online-kanalen sterk.
Google, Apple en Amazon snijden Parler nu echter van de buitenwereld af. De bijhorende apps zijn niet meer te vinden in de downloadwinkels en Amazon trekt de stekker uit de website van Parler. Het sociale netwerk moet op zoek naar een nieuwe host. Volgens de tech-reuzen wakkeren de diensten het geweld in Amerika aan, zijn ze een gevaar voor de openbare veiligheid en maken ze illegale en gevaarlijke activiteiten mogelijk.
Hefboomfonds
Parler werd in 2018 opgericht en gefinancierd door Rebekah Mercer, een telg van de schatrijke en ultraconservatieve Mercer-familie. Zij is de dochter van Robert Mercer, een manager van een hefboomfonds en de medeoprichter van Cambridge Analytica, het bedrijf dat via Facebook data van miljoenen gebruikers verzamelde voor politieke propaganda. Het bedrijf noemt zichzelf een neutraal platform voor vrije meningsuiting, maar is in de praktijk vooral een spreekbuis voor rechtse, ultraconservatieve stemmen. Notoire gebruikers zijn Sean Hannity van Fox News, de Amerikaanse senator Ted Cruz en zakenman (en zoon van) Eric Trump. Ook groeperingen als The Proud Boys laten zich er graag horen.
Voor velen rijst nu de vraag of het de taak is van technologiebedrijven om politieke meningen in de ban te slaan, hoe extreem ze ook zijn. Dat is zelfs niet eens een bezorgdheid van Trump-fans alleen. In de VS proberen politici van verschillende pluimage al langer om de macht van tech-reuzen in te perken, onder meer door hen meer aansprakelijk te stellen voor het materiaal dat online verschijnt.