De Belgische Coronalert kan nu ook meldingen over besmette personen delen en ontvangen van de corona-apps van andere Europese landen, waaronder Nederland, Duitsland en Spanje. Frankrijk dan weer niet.
Vooral voor bewoners van grensgebieden is dit goed nieuws, meent Karine Moykens, voorzitster van het Interfederaal Comité Testing & Tracing: ‘Tot nu kon je enkel gegevens uitwisselen met personen die ook de Belgische app geïnstalleerd hebben. Vanaf nu worden er ook anonieme codes uitgewisseld bij een contact met iemand met bijvoorbeeld de Nederlandse of Duitse app, voor langer dan vijftien minuten en korter dan anderhalve meter.’
Coronalert kan gegevens delen met de apps van Kroatië, Denemarken, Duitsland, Ierland, Italië, Letland, Nederland, Polen, Spanje en Cyprus. De data worden uitgewisseld via een Europese server waarop genoemde landen zijn aangesloten. Frankrijk ontbreekt omdat het voor de app afwijkende ontwikkelsoftware heeft gebruikt.
Een gebruiker kan maar een app installeren: die van het land waar getest wordt. Iemand die bijvoorbeeld in België woont en in Duitsland werkt, moet dus Coronalert downloaden. Maar de contacten in Duitsland zullen hem wel waarschuwen bij een positief resultaat. De nieuwe optie werkt alleen met de laatste update van Coronalert.
Bij een positief testresultaat krijgt een gebruiker van Coronalert de mogelijkheid om per dag aan te duiden in welk land hij of zij was. Op die manier worden enkel voor die dagen sleutels met dat land uitgewisseld. Als een buitenlandse gebruiker besmet blijkt te zijn en dat via zijn app meldt, volgt een melding via de Coronalert.
‘Het blijft dus belangrijk om niet enkel de app te installeren, maar ook bij een positief resultaat de contacten te informeren’, zegt Moykens. ‘De app is intussen 2,3 miljoen keer gedownload. Sinds 30 september ontvingen 225.000 personen een resultaat in de app, daarvan waren er 30.000 positief. Iets meer dan de helft daarvan verwittigden zijn of haar contacten.’