Voor Amazon Web Services (AWS) is de sleutel van zijn databeheerstrategie de purpose-built-database. Of zoals ze het zelf omschrijven: de juiste tool voor de job. Het is maar één aanpak in database-land. Of wat wielrenners en databases gemeen hebben.
Hoeveel databases biedt AWS aan aan zijn klanten? Dat zijn er voldoende: AWS heeft intussen maar liefst vijftien databases in zijn portfolio.
De bekendste is Aurora, een MySQL- en PostgreSQL-compatibele relationele database. ‘Aurora is de snelst groeiende service in de geschiedenis van ons bedrijf’, benadrukte Jean Pierre Le Goaller, AWS-topman in de Benelux, tijdens een recente persbriefing.
In de categorie van relationele databases bevindt zich ook Redshift, een datawarehouse.
Maar AWS heeft nog een resem andere soorten qua database zoals key-value database (DynamoDB), voor grote hoeveelheden data. En het heeft in-memory databases (Amazon ElastiCache), documentdatabases (Amazon DocumentDB), graph databases (Amazon Neptune) en Ledger (Amazon QLDB). Voor elk wat wils.
Wielrenners
Bij de purpose-built-database staan prestaties, in functie van de noden centraal. Vergelijk het met wielrenners die een specialisatie hebben: klimmer, tijdrijder, sprinter, ronderenner of renner voor de klassiekers.
De aanpak van de purpose-built-database is anders dan bij it-concurrenten die vertrekken vanuit één geconvergeerde databases. Om de vergelijking door te trekken: zo speelt er, net als bij databases, een tegenstelde trend in het wielrennen: die van de all-rounders-aanpak. Denk aan de veldrijders die ook klassiekers of grote rondes rijden.
Focus op integratie
Zit de purpose-built-database van AWS op een keerpunt? Mogelijk wel, want voor het eerst sinds lang stelde AWS op de jaarlijkse gebruikersconferentie re:Invent geen nieuwe database voor. Er kwam dit jaar wel een update van Amazon Aurora Serverless v2: een nieuwe en veel snellere versie van hun relationele database.
Met het aanvullende Babelfish kan je SQL Server laat draaien in Aurora Postgres. ‘Een manier om de oude commerciële databaseproviders vaarwel te zeggen en hun dure SQL Server-licenties’, aldus Andy Jassy, ceo van AWS tijdens zijn keynote.
Naast acquisitie van bestaande database-klanten lijkt AWS, bijvoorbeeld met hun aanbod rond AWS Glue Elastic Views, de klemtoon wat te verleggen van purpose-built, naar vlottere data- en database-integratie. De focus ligt dus op de databewegingen tussen opslag, database en analytische workflows.
Het is een reactie op rivalen zoals Oracle met hun autonomous en converged database die het argument aanhalen dat het splitsen van de workflow in aparte dataopslagplaatsen nieuwe silo’s opzet en complexiteit toevoegt.
Cloud database
De evolutie is cruciaal in de it-wereld en die van databases in het bijzonder. Volgens onderzoeksbureau Gartner zal binnen twee jaar zowat driekwart van alle databases worden ingezet of gemigreerd naar de cloud.
En die evolutie gaat hard. Waren clouddatabase-services in 2018 voor bijna een kwart van de markt voor databanksystemen, dan is dat vandaag meer dan dertig procent. De cloud is verantwoordelijk voor bijna alle groei in de databasemarkt.
Of zoals het bij Gartner klinkt: ‘De on-premise database is de nieuwe legacy.’