De regering wil in 2030 de werkgelegenheid opkrikken. Dan moeten acht op de tien Belgen actief zijn op de arbeidsmarkt. Om dit te realiseren zijn zeshonderdduizend extra banen nodig, een verdubbeling van de huidige prognoses. Om dit doel te bereiken, komt België voor vier uitdagingen te staan. Dat concludeert technologiefederatie Agoria in haar studie naar de binnenlandse arbeidsmarkt.
Vandaag werken zeven op de tien Belgen. Het aantal actieve mensen op de arbeidsmarkt moet in 2030 stijgen tot acht op de tien, stelde de federale regering zich eerder ten doel. Dit is nodig om de pensioenen en sociale zekerheid te kunnen blijven betalen.
Om al die mensen aan de slag te krijgen, zijn extra jobs nodig. Werkgeversorganisatie Agoria becijfert dat er in totaal zeshonderdduizend extra nodig zijn. Dit brengt vier uitdagingen met zich mee.
1. Economie
De economie moet op volle toeren draaien, zodat de nood aan extra mensen er ook effectief komt. Enkel als we een zuivere groei van jaarlijks gemiddeld 1,5 procent optekenen van alles wat aan goederen en diensten wordt geproduceerd (bruto binnenlands product ofwel BBP), ontstaat tussen nu en 2030 die nood aan zeshonderdduizend mensen.
‘In 2021 heeft niemand dus een dag te verliezen’, vertelt Agoria-directeur Bart Steukers. ‘Vanaf 1 januari is het aan politici om hun relanceplannen uit te rollen, aan bedrijven om de motor van hun bedrijf weer te doen draaien en aan mensen om zich bij te scholen. Elke dag telt.’
2. Werknemers
Naast de creatie van nieuwe banen, moeten er mensen zijn om deze in te vullen. Vandaag telt België 350.000 werklozen. Dat is onvoldoende om al die nieuwe jobs uit te oefenen. Er is dus nood aan 250.000 extra werknemers.
De technologiefederatie kijkt hierbij vooral naar mensen die vandaag niet actief zijn en ook niet op zoek zijn naar een baan. Er wordt daarbij gekeken naar vrouwen, jongeren, 60-plussers, laaggeschoolden en mensen met een migratie-achtergrond. Dit zijn groepen met een lagere werkgelegenheidsgraad. Deze mensen verdienen een duw in de rug om de hindernissen te kunnen overwinnen bij het zoeken of houden van werk.
3. Permanente vorming
Een andere uitdaging ziet Agoria in het permanent vormen van de mensen. Relevant blijven in een snel veranderende wereld is niet de enige reden. Permanente vorming is ook essentieel, doordat de vraag naar hoger-opgeleiden niet enkel vanuit onderwijs kan worden ingevuld. Er moet een ‘opwaartse dynamiek’ komen, met mensen die vandaag al actief zijn op de arbeidsmarkt om zo de instroom voor anderen gemakkelijker te maken.
4. Toegevoegde waarde verhogen
De vierde uitdaging die de technologiefederatie formuleert, is de verhoging van de toegevoegde waarde van het werk. Dat kan door te werken met oog voor efficiëntie en resultaat, maar ook met aandacht voor betekenisvol werk in veilige, comfortabele en motiverende omstandigheden.
‘Stijgende productiviteit is geen synoniem voor harder werken’, aldus Steukers. ‘Je haalt vooral veel vrucht uit werk door juiste instrumenten en door de kennis om optimaal mee met de digitale evolutie te gaan.’