Het lokale datacenter is nog niet uitgespeeld. Zo blijken datacenters de gangmakers op de Brusselse vastgoedmarkt. Bovendien draait de meerderheid van de toepassingen nog steeds lokaal.
Het datacenter is terug van nooit helemaal weggeweest. Vanaf volgend jaar zullen bedrijven weer flink meer geld aan datacenters spenderen, zo’n 170 miljard euro, schat marktonderzoeksbureau Gartner. Drie signalen uit diverse hoek bevestigen deze groei, ook in ons land.
1. Vastgoedmarkt
Uit het ‘Emerging Trends in Real Estate‘-rapport dat PwC België recent publiceerde, zijn de groeivooruitzicht en voor datacentra het grootst, en dit vóór logistiek en life sciences. Kantoor- en winkelvastgoed worden beschouwd als het meest onderhevig aan herbestemming. ‘We zien een versterkte vraag naar alternatieve sectoren zoals datacentra’, aldus Xavier Denis, hoofd van het Urban Land Institute in België.
Het rapport analyseert de impact van de Covid-19-crisis op de vastgoedsector in Europa en België, specifiek om de situatie in Brussel. En datacenters komen daar dus het best uit. Onze hoofdstad staat overigens op de twaalfde plaats in de ranglijst van 31 Europese steden wat betreft algemene vastgoedvooruitzichten, een stijging met een plaats in vergelijking tot vorig jaar.
2. Edge computing
Het versnelde tempo van digitalisering over de hele wereld (versterkt door Covid-19) heeft, volgens PwC, dus gevolgen voor de voorkeuren van beleggers. Die zetten steeds meer in op vastgoed, gelinkt aan datacentra, logistiek, communicatietorens en glasvezel.
Hier speelt ook een tweede trend die komt opzetten, die van edge computing. Toepassingen voor edge computing zullen (plaatselijk) meer data genereren. En meer data betekent automatisch meer vraag naar datacenters. ‘Er ontstaat hier juist een grote kans voor lokale datacenters die de plaatselijke bevolking bedienen’, aldus Ferdi van der Zwaag, teamleider Benelux bij Kingston EMEA.
3. On-premise-toepassingen
Vandaag draaien nog veel bedrijfstoepassingen on-premise en in een lokaal datacenter. En de transitie naar de cloud verloopt traag, eigenlijk trager dan velen verwachten. ‘Slechts vier procent van de totale it-uitgaven gaan op dit moment naar de (publieke) cloud’, zo vertelde ceo Andy Jassy recent tijdens zijn keynote op re:Invent van AWS. Een minderheid van de bedrijfsapplicaties draait vandaag in de cloud.
Ook al zien ze het bij AWS misschien liever sneller gebeuren, de hybride cloud is nog jaren de norm voor bedrijven. En dus ook het lokale datacenter.