Eind dit jaar houdt de mariage de raison van Digipolis het voor bekeken. Antwerpen en Gent gaan hun eigen it-weg. Gezamenlijke aankopen of andere synergiën blijven wel mogelijk.
Digipolis werd in 2003 opgericht als een ‘opdrachthoudende vereniging’ die niet voor derden diensten kan opleveren, enkel voor Antwerpen en Gent. Het heeft 460 medewerkers in huis; 280 voor Antwerpen, 180 voor Gent. Maar een dergelijke aanpak heeft een beperking in tijd, drie bestuurlijke legislaturen, achttien jaar. Eind dit jaar vervalt het dus en eindigt ook het huidige Digipolis. Gent gaat voor eigen project District09 en Antwerpen ‘blijft’ Digipolis Antwerpen.
‘Een logische evolutie’, vertelt Peter Crombecq, ceo van Digipolis, die er van bij het eerste uur bij was. ‘In 2003 kampten Gent en Antwerpen met dezelfde problematiek. Onze oplossingen waren onder meer mainframe-gebaseerd met leveranciers als Oracle, Peoplesoft, SAP, Cipal en Cevi. We hadden er alle belang bij om grote projecten gezamenlijk aan te pakken.’
Maar technologie haalt de tijd in, van grote naar microprojecten, digitalisering afgestemd op vele specifieke behoeften van de stad. ‘Zo heeft Antwerpen meer dan honderd projecten en nog veel meer projectideeën. Business en it werken steeds meer samen. Ik geloof in fusionteams,’ vertelt Crombecq. De contracten moesten uiteraard ontvlecht worden (dekselse licenties) maar gelukkig zijn de datacenters van Gent en Antwerpen nooit samengevoegd.
Voor de uitwisseling van ervaring én de aankoop van ict-materiaal zal nog ad hoc samengewerkt worden. Het moet echter sneller en de biotoop moet uitgebreid worden. Zo werkt de stad Antwerpen ook samen met de haven. Dat dankzij Covid de zesduizend Antwerpse werknemers ook vlot van thuis konden werken, heeft de reputatie van Digipolis ook goed gedaan.