Met een meerderheidsparticipatie in Citymesh zet Cegeka zijn 5G-strategie sterker op de kaart. Het kan nu private 5G-netwerken uitrollen in fabriekspanden, campussen, lucht- en zeehavens en industriebedrijven. In tegenstelling tot de klassieke operatoren die vanuit infrastructuur de markt benaderen, komt Cegeka uit de bovenlaag, het applicatieve. ‘Ik ben liever een software-ingenieur dan een telecomingenieur’ lacht ceo Stijn Bijnens.
Citymesh en het eerder overgenomen GridMax beschikken zoals bekend over 5G-frequenties toen van 5G amper sprake was en Wimax de toekomst leek te worden.
Die zijn net genoeg om private 5G-netwerken aan te bieden, voor een landelijke dekking is het wachten op de licentie die vermoedelijk eind 2021 of begin 2022 uitgereikt zullen worden. Citymesh zelf heeft een zestigtal medewerkers en Oostkamp wordt de hoofdzetel voor het 5G-verhaal voor Cegeka. Op korte termijn zal het meer dan honderd werknemers in dienst hebben (inclusief de 5G-cel van Cegeka). De Limburgse integrator telt zelf meer dan vijfduizend medewerkers, goed voor een omzet van ruim een half miljard euro.
‘We mikken onder andere op zee- en luchthavens, campussen, fabrieken waar machines en robots aangestuurd moeten worden, petrochemische industrie’, vertelt Stijn Bijnens. Citymesh heeft luchthaven van Zaventem en de haven van Zeebrugge als klant. Bijnens wil zich niet vastpinnen op de hoeveelheid klanten die Cegeka volgend jaar zal optekenen, maar ziet toch heel wat (test-)projecten in 2021 opstarten.
‘Wij komen uit de softwaregedreven, applicatieve wereld, beschikken over eigen datacenters en hebben talloze cloudoplossingen. Citymesh zal de connectiviteit verzorgen.’ Of Nokia, de partner van Citymesh ook in de toekomst gehanteerd wordt is nog geen uitgemaakte zaak. Benieuwd ook hoe Proximus zal reageren. Citymesh is immers een mvno (mobile virtual network operator. red.) van Proximus. ‘Zij hebben aangekondigd dat ze hun netwerk open willen stellen voor derden. Ik vermoed dat ze woord zullen houden.’
Op termijn wil Cegeka zeker ook de ziekenhuizen met 5G uitrollen (het heeft met z’n afdeling Nexus zowat de helft van alle ziekenhuizen in Vlaanderen als klant). Smart Cities en mobiliteit zijn de volgende stappen maar daarvoor is dan weer een landelijke licentie nodig. Voorlopig heeft Cegeka dus wat voorsprong genomen in de 5G-wedloop voor bedrijven. Benieuwd of de Limburgers het verhaal van John Cordier en Telindus kunnen navertellen toen Mobistar (nu Orange) in 1996 in een hels tempo van start ging.