Accenture, Atos, HCL en TCS. Dat zijn de leidende outsourcers in België op basis van de Partnership Benchmark 2020, een nieuw en Belgisch outsourcingsonderzoek van advies- en onderzoeksbureau S-Square.
Klantentevredenheid versus schaalbaarheid en capaciteit, dat zijn de twee elementen in het Partnership Benchmark-onderzoek. Met als resultaat een grafiek met leiders, uitdagers, niche-spelers en low performers in de Belgische it-outsourcingmarkt. En dat in twee domeinen: application & digital enerzijds en infrastructuur & cloud anderzijds.
‘Dit is de eerste editie van wat een jaarlijkse studie wordt. Het is onze bedoeling om Europees te gaan. In 2021 zijn we van plan om ons onderzoek in twee andere landen buiten België te voeren’, vertelt Vikrant Sarin, managing director bij S-Square.
Hadden we zo’n onderzoek al niet?
Het Partnership Benchmark-onderzoek van adviesbureau S-Square doet denken aan het Europese onderzoek van Whitelane Research. Al ziet Vikrant Sarin wel verschillen. ‘Wij voeren dit onderzoek uit door middel van face-to-face interviews of videosessies met het it-management van organisaties. Dit is anders dan bij Whitelane, dat in wezen een online enquête is’, meent hij. ‘Bovendien richt Whitelane zich slechts op één parameter: klantentevredenheid.’
Ook tegenover het overbekende magic quadrant van Gartner, waar het eindresultaat van de Partnership Benchmark wat aan doet denken, ziet hij verschillen. ‘Terwijl Gartner kijkt naar de wereldwijde, Noord-Amerikaanse of EMEA-brede markt, hebben wij een veel meer lokale focus.’
Wie wint (en wie verliest)?
In het onderzoek zijn Accenture en TCS in ons land leiders bij applicaties & digitaal en zijn Atos en HCL de leidende aanbieders inzake infrastructuur & cloud. Zij doen het dus het best qua verhouding klantentevredenheid versus schaal en capaciteit in België, althans volgens het onderzoek.
Bij de uitdagers behoren Capgemini, Infosys en Cognizant voor de categorie applicaties & digitaal. En Cegeka en Fujitsu zijn de uitdagers voor infrastructuur & cloud.
Bij applicaties zijn Deloitte, Atos, DXC, Delaware en Cegeka de niche-spelers, volgens de onderzoekers. Bij infrastructuur zijn er, naast leiders en uitdagers, enkel low performers: in dat deel vinden we DXC en IBM.
Wat zijn de drijfveren en trends voor it-outsourcing in België?
Volgens Vikrant Sarin zijn die divers. ‘Op basis van onze gesprekken zien we drie drijfveren voor outsourcing: de toegang tot talent en nieuwe vaardigheden, de mogelijkheid tot flexibiliteit die outsourcing biedt en ten derde de kostprijs.’
Verder haalt hij drie trends in de markt aan: het multi-sourcingmodel waarbij traditionele dienstverleners hun vaardigheden intern uitbouwen of versterken met niche-partners in domeinen als kunstmatige intelligente en security. Ook agile komt bij veel organisaties opzetten. Dit vereist een meer open en gezamenlijke aanpak van klant en dienstverlener. En ten derde is er de gestage, maar langzame, overgang naar de cloud.
Hoeveel it-outsourcers zijn beoordeeld in het onderzoek?
Dat zijn er vijftien, waarbij sommige aanbieders zowel opduiken in applicaties als bij infrastructuur. ‘We hebben in totaal 170 beoordeelde contracten opgenomen, met een gemiddelde van tien contracten per leverancier. We hebben er minimaal vijf nodig voor elke aanbieder op elke grafiek’, aldus Sarin. Grafieken noemt hij squares.
Het aantal onderzochte leveranciers is hier beperkter dan bij bijvoorbeeld het onderzoek van Whitelane Research. En opvallend is dat enkele lokale partijen ontbreken, zoals Telenet, Proximus, Realdolmen, NRB en Cronos, naast een aantal internationale namen. ‘De studie van dit jaar weerspiegelt de leveranciers die we het meest tegenkwamen tijdens onze interviews’, antwoordt Sarin hierop.
Voor volgend jaar wil hij de Partnership Benchmark uitbreiden met extra it-leveranciers. ‘We denken aan Wipro, RealDolmen, CGI, Ordina, TechMahindra, Cronos, Econocom, NRB en nog enkele andere’, somt hij op.
En tenslotte: hoe volwassen is de outsourcingmarkt in België?
Volgens Sarin valt dit best mee. ‘Wij geloven dat de Belgische markt voor outsourcing vrij volwassen is. Als je naar onze applications square kijkt, zie je dat de meeste klanten ook vrij tevreden zijn’, besluit hij.