Zijn broer Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, kreeg bij de Europese Commissie de bijnaam Mr Potato Head, naar het plastiek speelgoedje waarbij je alle gezichtsdelen op de aardappel kan aanbrengen. Mathieu Michel, de nieuwe staatssecretaris voor digitalisering, doet denken aan Mr. Bean of ook wel de gewezen Franse comedy-acteur Louis De Funès.
Aanleiding was Mathieu Michels presentatie vorige week van de beleidsnota in de parlementaire commissie Justitie en Binnenlandse Zaken. Zijn Nederlands is nog schabouwelijker dan het Engels van zijn broer. Dat is niet alleen gênant, ook inhoudelijk is het meer dan beschamend. Ik mag hopen dat zijn verklaring in het parlement vandaag beter onderbouwd is.
Begin oktober had Xavier Daman, de oprichter van het succesvolle Storify in een opinie aan de kersverse premier Alexander De Croo nog gevraagd, gesmeekt bijna om werk te maken van een digitale minister met volle bevoegdheden. Dat België dit ab-so-luut nodig heeft. Zijn open brief werd ondertekend door zo’n dertig andere tech-ondernemers. Niet dus, het werd een staatssecretaris die amper benul heeft van wat digitalisering wel betekent, laat staan sociale media. Nu heeft De Croo als ex-minister van digitalisering er ook niet veel van gebakken. Van zijn kpi’s is er amper iets in huis gekomen.
In de lente van 2015 voorspelde hij dat België de koploper zou worden op het vlak van 5G (ahum) en tegen 2020 zou iedereen in ons land een internetverbinding moeten hebben van 1 Gbit/s (ahum). De Croo wilde absoluut dat België in de top drie landen zou zetelen in de Europese DESI digitale index. We tuimelden van de vijfde naar de negende stek. Op het vlak van digitale overheidsdiensten daalden we zelfs tot een meer dan pijnlijke vijftiende plaats. De digitale inclusie moest verminderen en e-facturatie zou de norm moeten worden tegen 2020. Niet veel van gemerkt.
Digital Minds for Belgium
Wat moet er door het hoofd gegaan zijn van onze premier toen hij de naam Mathieu Michel hoorde vallen? ‘Après moi, le déluge’, zoals madame de Pompadour, de maîtresse van de Franse koning Louis XV uitte? Alexander De Croo had tenminste kpi’s, geen enkele gehaald maar bon, in de beleidsnota van Michel vinden we daarvan niets terug. Hij laat zich niet vastpinnen. ‘Ik geef geen data waar ik niet zeker van ben’, vertelt hij in De Tijd. Hij heeft wel een Europese deadline van 2023 waarbij de ‘single digital gateway’ een feit moet zijn, één toegang tot alle digitale overheidsdiensten.
En oh ja, hij wil de groep van de ‘Digital Minds for Belgium’ uitbreiden met start- en scale-ups. Jammer genoeg hebben die digitale geesten niets opgeleverd. Als Mathieu Michel gevraagd wordt aan welke startupleiders hij dan wel dacht, kan hij enkel Odoo opnoemen. Het opensource-crm-bedrijf van Fabien Pinckaerts (ook genomineerd als Trends Tendances manager van het jaar) mag inderdaad gezien worden. Maar dat Michel geen enkele andere succesvolle starter kan opnoemen, is verbijsterend.
Digitale hulpmiddelen
In de beleidsnota van Mathieu Michel staan geen innovatieve ideeën. Of toch eentje. Leest u even mee: ‘Vandaag de dag bieden digitale hulpmiddelen de burgers die dat wensen de mogelijkheid om meer betrokken te raken bij de democratische processen in onze samenleving. Om tegemoet te komen aan de wens van de regering om de capaciteit te verwerven om de burgers te betrekken bij de denkoefeningen over de institutionele evolutie van ons land, zullen we een virtueel instrument voor de betrokkenheid van de burgers voorstellen.’
Benieuwd wat dat gaat worden. En laat ons afspreken dat wie de uitdrukking ‘Vandaag de dag’ nog gebruikt, dat die een tournée générale betaalt, als de cafés opengaan.
En dan nog dit: in de regeringsverklaring staat ook dat volgend jaar Kafka opnieuw ingevoerd wordt, vijftien jaar nadat minister Van Quickenborne dat invoerde om alles wat fout gaat bij de overheid aan te pakken. Als ze daar nu Mr. Bean opzetten, dan wordt dat lachen.
Niet helemaal eens met jouw opinie.
1. Het is niet omdat België zakt op de DESI index dat het beleid van Alexander De Croo niets heeft opgeleverd. Andere landen zitten ook niet stil en anderzijds is de DESI Index ook niet de Heilige Graal. De Minister van de Digitale Agenda was een zegen voor de sector. Het enige spijtige is, is dat de rest van de regering uitblonk in digitale onwetendheid of desinteresse. Dat had een verschil kunnen maken.
2. Wat bracht de Minister voor de Digitale Agenda de sector op? Als beroepsorganisatie van de digitale creatieve bedrijven (FeWeb) maakten we deze analyse: https://www.feweb.be/nl/nieuws/bericht/2019/03/15/Wat-bracht-de-Minister-voor-de-Digitale-Agenda-ons-op?originNode=262
3. Xavier Daman heeft goed geluisterd. De FeWeb-oproep van een paar weken eerder lees je hier: https://www.feweb.be/nl/nieuws/bericht/2020/09/28/Nieuwe-regering-moet-digitaal-centraal-stellen?originNode=262
4. Het regeerakkoord staat bol van de digitale ambities. Wij kijken vooral constructief naar de komende maanden. Je hoeft geen digitale expert te zijn om een succesvol staatssecretaris te worden. Het is vooral zaak van je te omringen met de juiste mensen om deze ambities te realiseren, ook al kan je spreken van een valse start.