Technologiefederatie Agoria reageert tevreden op het interview dat minister van Telecommunicatie Petra De Sutter gaf aan De Tijd. Daarin belooft de minister dat ze vaart wil maken met de veiling van de frequenties voor snelle 5G-verbindingen.
Ook al zal het nog zeker een jaar duren eer de veiling van start kan gaan, Agoria is blij dat er eindelijk zicht is op een concrete datum. De federatie zegt hoopvol te zijn dat ons land de 5G-investeringstrein niet zal missen, 5G zal immers ‘van essentieel belang zijn voor de economische relance’, stelt Agoria.
‘Eindelijk hebben we een minister die een duidelijk statement voor 5G maakt en helder en duidelijk zegt dat ze de veiling in gang gaat zetten’, reageert Agoria-topman Marc Lambotte. ‘Ik roep haar op om geen dag verloren te laten gaan zodat de veiling zo snel mogelijk kan gebeuren.’
Uit een studie van Agoria en consultancybedrijf Capgemini Invent een jaar geleden bleek dat de helft van de industriële maakbedrijven in België gelooft dat 5G kan zorgen voor een efficiëntere en flexibele organisatie van de productie. 75 procent van de multinationale bedrijven denkt dat 5G grote mogelijkheden biedt voor tal van nieuwe innovaties en een belangrijke stimulans is voor digitale transformatie.
Ondertussen zijn er al een dertigtal projecten aan de gang met tijdelijke en testlicenties van 5G. ‘Als opvolger van 4G biedt 5G niet alleen een veel snellere verbinding, maar ook een snellere reactietijd, verhoogde betrouwbaarheid en mogelijkheden om veel meer toestellen met elkaar te verbinden. Deze voordelen zijn van groot belang voor de industrie en het bedrijfsleven’, stelt Agoria.
Er wordt momenteel al volop getest door maak- en chemiebedrijven in de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Ondertussen zijn een vijftal operatoren aan de slag met 5G-licenties. Naast de drie mobiele operatoren hebben ook Cegeka en Citymesh (tijdelijke) 5G-licenties op zak. Het gebrek aan een duurzaam regelgevend kader echter maakt dat de nodige investeringen uitblijven. Bedrijven met productiesites in België en andere landen, zoals de Verenigde Staten en Duitsland, vrezen dat deze 5G-gedreven investeringstrein ons land wel eens zou kunnen voorbijgaan.
De tweede blokkerende factor voor 5G zijn ‘de veel te strenge emissienormen’, zegt Agoria. ‘In Brussel is 5G gewoon onmogelijk. Agoria herhaalt zijn vraag om de emissienormen op het niveau van de buurlanden te brengen in overeenstemming met richtlijnen van de WHO en de Europese Commissie.’