Een groep vooraanstaande softwarebedrijven gaat alle discriminerende uitdrukkingen uit de computercode halen. Ontwikkelaars zullen heel erg goed op hun taal moeten letten. Woorden als 'whitelist' en 'blacklist' zijn straks streng verboden, om maar niet te spreken van 'master' en 'slave'.
De Cloud Native Computing Foundation (CNCF), Cisco, IBM, The Linux Foundation, Red Hat en VMware kondigen de oprichting van het Inclusive Naming Initiative aan. Ze willen kwetsende, racistische en dubbelzinnige taal uit de softwareontwikkeling met wortel en tak uitroeien. Voor woorden als ‘master’ zullen synoniemen worden bedacht. Over de adoptie van zulke vervangende termen is brede overeenstemming nodig.
Priyanka Sharma, general manager van CNCF, kondigde het nieuwe initiatief aan tijdens de opening van KubeCon/CloudNativeCon, een evenement dat normaal in Boston zou zijn gehouden maar nu virtueel plaatsvindt. Volgens Sharma moeten diverse initiatieven op dit gebied onder een noemer worden gebracht. Voortgeborduurd wordt op het werk van de Kubernetes Naming Working Group en het LF Networking Inclusive Language Initiative. Ook Akamai Technologies, IBM en Red Hat hebben al het nodige voorwerk gedaan sinds de opkomst van de Black Lives Matter-beweging.
‘In de softwareindustrie is kritische massa ontstaan van mensen die het belang van inclusieve taal onderkennen en deze veranderingen zo breed mogelijk willen implementeren,’ aldus Sharma. Ze pleitte voor meer samenwerking op dit gebied om te voorkomen dat er een Babylonische spraakverwarring gaat ontstaan.
Taalgidsen
Het Inclusive Naming Initiative gaat ’taalgidsen’ in de community verspreiden en stimuleren dat kennis op basis van ervaringen wordt gedeeld. Het zal nog niet zo gemakkelijk zijn om een lijst van neutrale termen samen te stellen waar iedereen het over eens is. Overigens beperkt het initiatief zich niet tot het weren van taal die verbonden is met racisme, seksisme, homofobie, transfobie, ableisme (valadisme) en discriminatie tegen een minderheidsgroep. Het initiatief wil ook af van allerlei onduidelijk idioom, vreemde metaforen en ‘slang’ dat specifiek is voor de Engelse taal.
De CNCF heeft diversiteit en inclusiviteit al sinds haar oprichting hoog in het vaandel staan. Vorig jaar had de stichting op haar congressen al veel genderneutrale toiletten geplaatst. Die waren overigens een stuk schoner dan de overige wc’s.
Bedrijven of zelfstandige ontwikkelaars die aan het Inclusive Naming Initative willen deelnemen, kunnen zich opgeven via https://inclusivenaming.org.