De groei in het gebruik van cloud native tools en technologie zet zich dit jaar verder voort. De pandemie zorgt daarbij voor extra vraag. Dit blijkt uit een onderzoek dat de Cloud Native Computing Foundation (CNCF) afgelopen zomer onder haar community heeft gedaan. De resultaten werden vandaag bekend gemaakt tijdens de Noord-Amerikaanse versie van KubeCon en CloudNativeCon, het grootste evenement in zijn soort.
Opvallend in het onderzoek dit jaar is de grote response van werknemers van grote organisaties. Dit duidt erop dat het gebruik van containers en het leidende orkestratiesysteem Kubernetes steeds meer mainstream wordt. Het werken met cloud-native opensourcetechnologie beperkt zich niet langer tot jonge techbedrijven als ByTeDance, Spotify en Uber. Ook grote gevestigde ondernemingen waaronder ABNAmro, ING en Shell verpakken hun applicaties in containers.
Veel projecten zijn uit de experimenteerfase gekomen. Snel stijgend is het percentage respondenten dat zegt containers ook daadwerkelijk in productie te gebruiken. Tijdens het eerste onderzoek in maart 2016 was dit nog maar 23 procent. Vorig jaar was het 84 procent, in 2018 73 procent en thans is dit al 92 procent. 91 procent zegt Kubernetes te gebruiken. Het percentage dat in productie is, is op 83 gekomen tegen 78 procent vorig jaar en slechts 58 procent in 2018.
‘Service mesh’-architecturen
Verder blijkt uit het onderzoek dat de release-cycli zich versnellen. Het percentage dat dagelijks een nieuwe versie van software uitbrengt of dat zelfs meerdere keren per dag doet, is opgelopen tot 29. Wekelijkse release cycli komen nog steeds het vaakst voor.
Ci/cd (continue integratie en delivery) wordt inmiddels breed toegepast. Liefst 82 procent gebruikt ci/cd- pipelines in productie. De drie meest gebruikte ci/cd-tools zijn Jenkins, GitLab en GitHub Actions. Iets minder dan een derde van de respondenten gebruikt serverless-technologie, een ‘event driven’ benadering waarbij de servers meer op de achtergrond staan.
Heel sterk in opkomst zijn ‘service mesh’-architecturen, een soort middleware die de communicatie tussen microservices verbetert. Het gebruik van deze technologie die ook regelt hoe verschillende delen van een applicatie met elkaar gegevens uitwisselen, nam vergeleken met een jaar geleden met 50 procent toe. De CNCF verwacht dat deze groei zich voortzet, gelet op het hoge percentage dat een service mesh evalueert of van plan is dit de komende twaalf maanden te gebruiken.