Flanders Make, het Vlaams strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie, heeft de eerste zelfrijdende tractor in ons land ontwikkeld. Het voertuig kan niet alleen zelfstandig rijden, maar ook allerlei taken van de landbouwer overnemen. Het centrum bouwt aan nog meer autonome voertuigen.
Flanders Make ontwikkelde een zelfrijdende tractor waarbij de hoogtechnologische snufjes van zelfrijdende wagens gecombineerd werden met een hoge precisie in uitvoering van zijn taken. Uiterst nauwkeurige gps-infrastructuur, sensoren, camera’s en scanners zorgen ervoor dat hij dag en nacht kan opereren in vaak stoffige omstandigheden. Dankzij artificiële intelligentie anticipeert hij bovendien op personen die zijn pad kruisen.
Hij is ook in staat om zelfstandig bijkomende taken uit te voeren. Tijdens de fruitoogst plaatst de tractor bijvoorbeeld lege kratten naast het veld. Zodra ze gevuld zijn met fruit, haalt hij ze weer op en plaatst ze in een vrachtwagen. Dergelijke technologische innovatie helpt om efficiënter te werken en het tekort aan arbeidskrachten op te vangen.
Tekort aan arbeidskrachten
De landbouwsector heeft nood aan oplossingen om de voedselproductie duurzamer en concurrerend te maken. Een bijkomend probleem is het tekort aan arbeidskrachten, die de levensvatbaarheid van de sector op de lange termijn ondermijnt. ‘Innovatie en automatisering kunnen hierop een antwoord bieden’, zegt Chris Ganseman, technical projectmanager bij Flanders Make. ‘Autonome landbouwvoertuigen kunnen het tekort aan arbeidskrachten opvangen en vervelende, monotone taken overnemen van de landbouwer. Ze zorgen ook voor een hogere productie omdat ze dag en nacht werken.’
Flanders Make werkt ook aan bijvoorbeeld slimme vorkheftrucks, die zelfstandig taken kunnen uitvoeren in allerlei productie-omgevingen en op een efficiënte manier hun weg vinden in een magazijn. Dankzij algoritmes zijn de trucks in staat met obstakels en veranderende omstandigheden om te gaan en kunnen ze snel een andere route berekenen en volgen. Via een koppeling met logistieke software worden menselijke vergissingen bij het picken vrijwel uitgesloten.