Ooit was telewerk een voorrecht voor de happy few op kantoor. Vandaag kan je de lokale politie op je dak krijgen als je niét thuis werkt. Voor werkgevers wordt de druk verhoogd.
Op internet circuleert dezer dagen een personeelsadvertentie van enkele jaren geleden. Bij het jobaanbod stond dat de kersverse werknemer na één jaar anciënniteit de mogelijkheid kreeg om thuis te werken. ‘Maar wel maximaal één dag per week.’
Attest nodig
Werkgevers komen van ver. Ik werkte ooit voor een werkgever waar redactiewerk allemaal op kantoor moest gebeuren. Telewerk was bij dat bedrijf een no-go. De plaatselijke bedrijfsleider wilde zijn personeel zien werken, al was hij er zelf haast nooit.
Vandaag de dag, in deze coronatijden, zou hij het lastig hebben, zeker in deze tweede golf. Want het is de overheid menens met deze (nieuwe) verplichting tot telewerk. Werknemers die zich verplaatsen van en naar hun kantoor doen dat op basis van een attest. Zo is leven en werken in het najaar van 2020 geworden. Om gewoon op je werk te zitten, heb je een attest nodig.
De politie waakt
Over dat attest kunnen we lezen in het nieuwe Ministeriële Besluit, waarin vermeld dat telewerk verplicht is, ‘tenzij het onmogelijk is omwille van de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten of de dienstverlening’.
De werkgevers bezorgen hun personeelsleden zo’n attest dat dus de noodzaak van hun aanwezigheid op de werkplaats bevestigt. Een van de instanties die op verplicht telewerk, en dus dat attest, moet controleren, is de plaatselijke politie. Voor de lokale politiezones is dat een bijkomende taak.
Let wel, je moet zo’n attest niet bij je te hebben wanneer je je verplaatst. Het gaat om een administratieve verplichting voor je werkgever, bij controle op de werkvloer.
Switch
Ik heb werkgevers over dit alles de voorbije dagen horen klagen op sociale media. Deze regel kwam erg bruusk en het is nog maar eens extra administratieve rompslomp. En in coronatijden heeft zo’n bedrijf ook wel andere dingen aan zijn hoofd.
Anderzijds vind ik die verplichting, hoewel bruusk, niet verkeerd. Want zelfs dezer dagen hoor ik nog verhalen over werkgevers die weigeren om hun mensen thuis te laten werken, terwijl dat dit wel perfect kan. En liever thuis dan ze – ik zeg maar wat – in een slecht geventileerde open ruimte te laten zitten.
Nooit gedacht dat ik ooit de woorden telewerk en politie in één zin ging gebruiken. Er was een tijd dat telewerk een voorrecht was voor de happy few op kantoor, vandaag is het een zaak van de politie.