Bijna een derde van de Belgische bedrijven zegt al ver te staan met de digitalisering van de personeelszaken (hr): 31 procent stelt dat de automatisering van de hr-diensten al op een hoog tot zeer hoog niveau staat. Tegenover al die early adopters, staan er echter evenveel (31 procent) die dat proces nog op gang moeten brengen.
Een en ander blijkt uit een onderzoek dat SD Worx afnam bij meer dan drieduizend bedrijven in elf Europese landen.
Met 31 procent zit België een stukje lager dan het Europese gemiddelde (37 procent). Het Europese gemiddelde van bedrijven die nog aan het digitaliseringstraject moeten beginnen ligt op 27 procent.
Qua hr-digitalisering lopen een paar landen voorop, dat zijn Polen, Spanje en Nederland, waar ongeveer de helft van de bedrijven zichzelf hoog inschat (met percentages rond de 50 procent). Ook Ierland, Italië en het VK scoren beter dan België. Zwitserland zit op ongeveer hetzelfde niveau als België. Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland bevinden zich helemaal achteraan het peloton met percentages die nog een stuk lager liggen.
Als hr opgesplitst wordt in hr en payroll-processen, hr reporting en analytics en digitale hr tools, dan blijken Belgische bedrijven iets meer te investeren in het digitaliseren van hun hr en payroll-processen en digitale hr-tools. Daarin zegt respectievelijk 34 en 31,7 procent al ver tot heel ver te staan. Hr reporting en analytics is maar voor 26,9 procent van de Belgische bedrijven al tot op een hoog digitaal niveau gebracht. In onder meer Polen, Spanje, Nederland, Ierland en Italië staan bedrijven op al die fronten een stuk verder.
De grootste progressiemarge zit bij kmo’s van minder dan honderd werknemers. Ongeveer de helft van de bedrijven met 250 of meer werknemers zegt al ver of heel ver te staan op vlak van het digitaliseren van hr-diensten. Bij kmo’s met minder dan honderd werknemers stelt maar 30 procent hetzelfde.
Als we kijken naar de bedrijven die plannen op tafel hebben liggen om binnen het jaar te automatiseren (51,2 procent) of digitaliseren (51,7 procent), dan blijkt op Europees niveau dat toch meer dan de helft hier concreet werk wil van maken. In ons land zakken die cijfers opnieuw een stuk: 45,1 procent gaat binnen het jaar automatiseren en 45,5 procent maakt nog het komende jaar werk van een digitale transformatie.