Corona is een raar beestje. Onzichtbaar maar alom aanwezig in ons leven vandaag. Niet in het minst in onze economie. Bedrijven moeten tijdens deze golven snel schakelen en – waar dat mogelijk is – focussen op thuiswerken. Business continuity is het magische buzz word. Maar nu die eerste stressvolle maanden voorbij zijn, heeft Covid-19 veel bedrijven doen nadenken over hun it-beleid op lange termijn. Kan het ook anders?
Ik kan me perfect inbeelden hoe het er aan de vooravond van de eerste lockdown in veel bedrijven aan toeging: ‘Neem naast je laptop voor de zekerheid toch maar je muis en toetsenbord mee. En als je wil ook je pc-monitor.’ Gelukkig is virtualisatie in de meeste bedrijven een no-brainer en konden werknemers – op diverse manieren – snel van thuis aan hun documenten op de server. Of het allemaal 100 procent veilig was, is een andere vraag, maar die noodoplossingen werkten wel. Met de dreiging van nog meer lockdowns willen bedrijven kijken naar structurele maatregelen op langere termijn. En voor hun grote it-infrastructuur. Ze willen stilstaan bij de vraag welke aanpak en welke oplossingen de beste zijn voor hun bedrijf.
Veel vragen
Ik haal hier graag het voorbeeld aan van een van onze klanten, een van de grotere spelers in de event- en entertainmentsector. De sector die vandaag nog steeds het meeste lijdt onder de strenge coronamaatregelen en volledig stilligt. Voordien was de cio van deze organisatie van het principe om al de nodige tools en hardware zelf aan te kopen (capex-model). Nu denkt hij na of het ‘on premise pay per use it-model’ met een private cloud toch geen betere optie is.
Door corona heeft hij namelijk de voorbije maanden een heel groot deel van het it-park niet kunnen gebruiken (alles was immers gesloten en events konden niets plaatsvinden). Maar hij heeft wel veel geïnvesteerd in die infrastructuur en vraagt zich nu terecht af wat hij met dit bedrag had kunnen doen in het cloud-gebeuren. Wat met beschikbaarheid van de data? Wat met de privacy van de data? Wat met piekmomenten? Leg ik het (financiële) risico in het eigen datacenter of verplaats ik dit naar een ander datacenter als private cloud? En doe ik dat dan best bij een Belgische aanbieder, want ‘koop lokaal’ geldt ook voor de it-sector. Ook andere bedrijven en organisaties denken in dezelfde trant: “Ga ik nog 300K uitgeven voor iets wat ik misschien zes maanden niet meer kan gebruiken bij een volgende golf?”
Nu investeren
Dat pay per use cloudmodel biedt enkele voordelen. Gaat de boel dicht, heb je geen kosten. Want je betaalt enkel wat je gebruikt. Mocht je nadien snel moeten opstarten en je capaciteit tijdelijk moeten verhogen, dan heb je de voordelen van de schaalbaarheid. En je weet ook dat je data GDPR-gewijs ook veilig in een datacenter van een Belgische speler staat.
In sectoren die wel nog aan de slag moesten/konden blijven, zien we nu een inhaalbeweging. Mooi voorbeeld is de gezondheidssector (ziekenhuizen, rusthuizen …). Tijdens de eerste coronagolf lagen alle it-projecten stil. Nu er weer wat ruimte is, pikken ze de draad weer op. Ze zoeken naar specifieke oplossingen om de pieken op te vangen zonder extra volk nodig te hebben op de al krappe it-teams. Bedrijven investeren vandaag terug omdat ze beseffen dat ze beter gewapend moeten zijn bij een volgende lockdown. En omdat ze misschien beseffen dat de budgetten bij toekomstige golven er wellicht niet meer zullen zijn.