Sinds enkele jaren neemt het aantal updates van programma's steeds meer toe. Dat dit de stabiliteit van ict-systemen geen goed doet mag duidelijk zijn. Hier volgt een opsomming van versies voor van alles, waarin menig nieuwe versie van iets nog ontbreekt
Tien jaar geleden was een jave-update nog een uitzondering inmiddels stuurt Oracle ieder half jaar een update. Firefox stuurt iedere vier weken een update, chrome geloof ik ook, dus edge mag volgen. Windows stuurt iedere maand updates en ieder half jaar een nieuwe build.
Deze tendens vindt je in bijna alle software terug, met als toefje slagroom op deze berg het software abonnement waar via internet gewerkt wordt.
Internet en Lamp-stack
Linux ieder half jaar een update, lts (long term support) vier jaar. Apache patches iedere paar maanden en NGinx patches iedere maand. Mysql 5.4, 5.5, 5.6, 5.7 en 8 (tellen heeft men verleerd) / Mariadb van 10.0, 10.1, 10.2, 10.3, 10.4 en 10.5 in nauwelijks twee jaar. PHP 5.3, 5.4, 5.5, 5.6, 7.0, 7.1, 7.2, 7.3, 7.4 und sehr bald (november 2020) 8.0. Tel daarbij de javascript bibliotheken zoals Jquery met een hele rij aan versies.
Dan hebben we onze cms’en (WordPress, Joomla, Drupal, Typo3 et cetera) die ook allemaal hun versies hebben. WordPress als meest gebruikt ‘cms’ ieder half jaar, Joomla negen versies in zes jaar, Drupal in vijftien jaar negen versies met een hele rij onderversies zoals 8.0 tot 8.9.
Typo3 van 6.2 tot 11 in drie Jaar, heeft echter lts-versies.
Ieder cms heeft modules/addons/plugins en die hebben allemaal hun eigen versies die niet op alle versies van het cms lopen . . .
Dan krijgen we een aantal mogelijke combinaties die theoretisch in de duizenden loopt en in de praktijk minstens vijfhonderd telt.
Beheerspagaat
Een beheerder van een server met Lamp-stack en enkele websites die met een cms gebouwd zijn wordt natuurlijk regelmatig met incompatibiliteit tussen versies geconfronteerd. Zeker als daar nog enkele grotere webapplicaties bij komen. Zoals Moodle, EGroupware, Nextcloud, Jira et cetera.
Een voorbeeld, de leverancier van de r-server koos er voor om in plaats van mysql op mariadb in te zetten, echter een wat oudere versie. Daardoor kan een Moodle-update niet gedaan worden. Enige optie: hele installatie verhuizen naar een andere server waar mysql op draait met versie 5.7 en gelukkig niet 8 want die is weer te nieuw.
Conclusie
Het ziet er naar uit dat we op de tafel van de vernieuwing de stabiliteit geofferd hebben.
Een server met cms’en, financiële systemen, cloud software, webshops, planningsystemen en analysesoftware wordt op die manier een bijna avontuurlijke business-case en dan hebben we nog niet over koppelingen tussen systemen gesproken.