De Leuvense Sint-Pieterskerk zien branden, wandelen langs Jezus en zijn apostelen of de beenderen van de allereerste Hertog van Brabant van dichtbij bekijken. Dat kan in het Leuvense Museum M, met dank aan de Hololens van Microsoft. Het is de eerste keer dat het mixed reality-toestel in België in een museumcontext gebruikt wordt .
De bril van Microsoft wordt gebruikt bij een tentoonstelling in de Leuvense Sint-Pieterskerk. Na een jarenlange restauratie is ze sinds dit voorjaar weer in haar volle glorie te bezichtigen. Het Leuvense museum M beheert de kunstschatten van de kerk, met als blikvanger ‘Het Laatste Avondmaal’ van de Vlaamse meester Dieric Bouts. M wilde de verhalen rond die kunstschatten op een immersieve en intuïtieve manier vertellen, zonder fysieke ingrepen te doen in het historische gebouw. Samen met het Amsterdamse Studio Louter werd daarom een een rondleiding gecreëerd voor de Hololens. Bij twaalf topstukken zie je 3d-beelden en -animaties, terwijl je via de speakertjes de bijkomende uitleg hoort.
‘Meestal wordt de Hololens ingezet binnen bedrijven of productie-omgevingen en wordt hij gebruikt door dokters, ingenieurs of onderhoudstechnici. Met de technologie kunnen zij ergonomisch werken, vanop afstand specialisten naar een probleem laten kijken, efficiëntere onderhoudsbeurten plegen en zo meer. De samenwerking is uitzonderlijk omdat voor één keer consumenten ook de Hololens kunnen uitproberen en zo de mogelijkheden van deze technologie ervaren’, zegt Nick Trogh van Microsoft.
Goud
Studio Louter ontwikkelde de applicatie voor de Sint-Pieterskerk in Unity met behulp van de Mixed Reality-toolkit (versie 2.5). Ze maakten ook gebruik van Maya en Cinema4s voor de 3d-modellen en Adobe-programma’s voor de overige visuals. Het bedrijf won voor zijn inspanningen goud op de Muse Creative Awards, een internationale wedstrijd voor originele, ingenieuze concepten.