Software-as-a-service komt als de grote winnaar uit de Covid-pandemie. Ook security wint de hoofdvogel want het aantal cyberaanvallen is fors toegenomen. Toch maken negen op de tien it-leiders zich zorgen over de geestelijke gezondheid van hun team. Dat blijkt uit een recente studie van Harvey Nash en KPMG.
Opvallend is dat voor het eerst ‘workforce enablement’ in de top 5 staat van de it-prioriteiten. Voorheen bengelde dat altijd ergens in ‘de tweede kolom’, zoals ze bij de voetbalrangschikking stellen. Thuiswerk is ongetwijfeld de binnenkopper, maar het is ook een blijver. Zowat de helft van de ondervraagde it-leiders geeft aan dat ook in de toekomst medewerkers van thuis uit kunnen werken. Blijft alleen de vraag hoe je ze kan motiveren, ‘engagen’ en dus ook behouden tijdens een al dan niet gedwongen quarantaine. Ben ook benieuwd hoeveel it-werknemers, en alle medewerkers tout court van job veranderd zijn tijdens deze Covid-maanden. Ik denk dat de slogan ‘Soms blijf je beter waar je bent’ van Proximus uit 2004, zestien jaar geleden al, meer dan ooit van tel is. Het was eigenlijk een voorloper op het ‘Blijf in uw kot’ van de gewezen federaal gezondheidsminister Maggie De Block.
Moedeloos
Maar medewerkers worden ook moedeloos, zeker nu het aantal corona-besmettingen op de werkvloer toeneemt. Dat ze opnieuw weken thuis moeten werken, in quarantaine, breekt hen zuur op. Je mag dan nog regelmatig een geschenk krijgen in de vorm van een fles champagne of wat lekkernijen, het begint stilaan te wegen. Negen op de tien it-leiders zien dat ook aankomen en geven aan de geestelijke gezondheid van hun werknemers erop achteruitgaat. De it-sector staat dan ook gekend om grootschalige personeelsfeesten waarbij vaak niet op een cent gekeken wordt. Het is een biotoop die graag bruist en netwerkt. De huidhonger is nog nooit zo groot geweest. Ook heel wat cio’s geven aan dat ze blij zijn als ze af en toe nog es buiten mogen komen. Iedereen is het stilaan beu om te vergaderen met Teams, Zoom, Webex of andere virtuele vergadertoepassingen.
Live-meetings zijn een luxe geworden. Er worden dan ook speciale hr-programma’s uitgerold maar of dat voldoende zal zijn, blijft de vraag.
Dat heel wat cio’s na de uitbraak van Covid-19 meer geld kregen om thuiswerken mogelijk te maken en de infrastructuur te versterken, was al duidelijk. Het is interessant om na te gaan wat de impact is van corona op de budgetten voor de komende twaalf maanden. Voor maart 2020 gaf bijna de helft aan dat ze een grotere cheque kregen. Dezelfde vraag tijdens de barre coronaperiode wijst erop dat dit iets meer dan een derde (38 procent) nog mag hopen op een grotere budget. Het mag je niet verbazen dat de it-verantwoordelijken bij de nutsbedrijven het meest optimistisch zijn terwijl iedereen die zich bevindt in de reis-, ontspanning en vrijetijdsector (eigenlijk alles wat plezant is) zich helemaal niet op zijn gemak voelt.
Software-as-a-service
De technologische winnaar van Covid is ongetwijfeld software-as-a-service. De implementaties zijn sinds de start van de Covid-pandemie verdubbeld in ons land, van zeventien procent voor maart 2020 naar 29 procent eind augustus 2020. Microsoft heeft hier ongetwijfeld ook een duw gegeven want in sommige grote ondernemingen werden de licenties de eerste zes maanden gratis gegeven.
Het aantal it-leiders dat aangaf dat het voor distributed cloud kiest is met ongeveer dezelfde cijfers gestegen. Een op de vier zegt dat het voor kleinschalige projecten met artificial intelligence kiest. En het mag niet verbazen maar ook cybersecurity is er tijdens deze barre periode op vooruitgegaan. Phishing (+83 procent) en malware (62 procent) zijn de boosdoeners. Security is voor bijna de helft van de respondenten dé investeringsprioriteit. Alleen, waar vind je de juiste mensen? Het is vandaag in it een van de meest gevraagde vaardigheden.
Geestelijke gezondheid is uiteraard belangrijk, maar het moet wel geestig blijven en opnieuw worden. Laat ons hopen dat dit snel voorbij is en we er achteraf enkel nog over kunnen zagen tegen onze kleinkinderen. ‘Ik heb 2020 nog meegemaakt.’ Waarna ze ongetwijfeld verzuchten: ‘Daar begint ie weer.’