Aan de it-sector is een goede boterham te verdienen. Alleen is die boterham wel iets rijker gevuld naar gelang je functie en ervaring. Deze it-profielen verdienen het meest.
We halen de mosterd uit de recente ‘Salary guide 2021’ van Robert Half. Met deze trends op de it-arbeidsmarkt, én de it-lonen:
1. Trends: security, data en e-commerce
In het voorbije onderzoek van Half stonden het toenemend belang van de communicatieve vaardigheden van it’ers cruciaal. Net als de vraag naar juniorprofielen in it die het aanbod sterk oversteeg.
Ook nieuwe soorten extralegale voordelen (zoals loon dat uitbetaald wordt in de vorm van auteursrechten) kwamen opzetten. Dit jaar zijn de trends op de arbeidsmarkt inhoudelijk:
- Tekort aan vaardigheden in cybersecurity
Door de wereldwijde pandemie blijken, volgens Half, niet alleen de risico’s voor bedrijven inzake digitale beveiliging hoog. Maar ook de vraag naar security-specialisten neemt toe. Zij behoren tot de groep van opkomende profielen.
- De opmars van b2b-e-commerce
Het belang van digitale webplatformen neemt toe, en dit in zowel b2bc als b2b. ‘E-commerce wordt vaak onterecht uitsluitend geassocieerd met de retailsector’, klinkt het bij Half. En hoewel technische expertise belangrijk blijft, verschuift de vraag ook meer en meer naar analytische, communicatieve en probleemoplossende vaardigheden.
- Alles draait om data
Datawetenschap zit in de lift, maar bekwame en ervaren datawetenschappers zijn moeilijk te vinden. SQL (algemeen), PowerBI, Qlik en Tableau (frond-end) en Microsoft Azure, Amazon en IBM (back-end) zijn de datagerelateerde vaardigheden die het meest worden gevraagd.
2. Wie verdient het meest in it?
Ook in it verdien je het meest in een managementfunctie. En die komen opzetten in it. Want relatief nieuw in de lijst van Half anno 2021 zijn bijvoorbeeld de digital & innovation-manager en de e-commerce-manager.
De grootverdieners zijn it-directie en projectmanagement, vooral project management officer of pmo dan. Al doet ook de application manager het qua salaris gemiddeld ook niet slecht.
Overzichten
Salaris top 15 (gemiddeld bruto):
1. It director – 7.498 euro
2. Project management officer – 6.213 euro
3. Digital & innovation manager – 5.899 euro
4. Application manager – 5.784 euro
5. Master data manager – 5.784 euro
6. E-commerce-manager – 5.674 euro
7. It-manager – 5.677 euro
8. Data & bi-manager – 5.650 euro
9. It-projectmanager – 4.820 euro
10. Service delivery manager – 4.820 euro
11. Network engineer – 4.392 euro
12. Business intelligence analyst – 4.223 euro
13. Cybersecurity & compliance officer – 3.868 euro
14. Software developer – 3.856 euro
15. System engineer – 3.856 euro
De it-profielen die het minst verdienen, zijn de it-servicedesk-agent en de supporting engineer. Maar ook hier gaat het om gemiddeldes.
In de tabel ziet u een overzicht van ongeveer 25 vaak voorkomende it-profielen, verdeeld over diverse percentielen. Het laagste percentiel (25) is vaak voor it’ers voor wie de functie nieuw is en die hun vaardigheden nog volop aan het ontwikkelen zijn. Percentiel 75 is dan weer voor profielen met sterke vaardigheden en meer ervaring dan gewoonlijk. 50 is het gemiddelde.
—-
Bron: Robert Half, 2020. Het gaat om gemiddelde bruto-maandsalarissen in België. Er werd geen rekening gehouden met bonussen, voordelen en andere compensatievormen. Door de salarissen te vermenigvuldigen met 13,92 berekent u doorgaans het bruto-jaarsalaris per functie.