Al enkele jaren zetten ondernemingen de stap naar de cloud, maar vele komen hier nu ook op terug. Wilt u uw cloudtransitie ombuigen tot een succes, dan begint dat bij het stellen van de juiste vragen.
Geen verhuisdienst
Lange tijd gebeurde de cloudmigratie met een lift & shift. Sommige cloud service providers prijzen nog steeds aan hoe snel en eenvoudig ze uw huidige omgeving optillen en neerzetten in de cloud. Maar zo’n forklift-migratie brengt een hoop problemen met zich mee: organisaties merken dat behalve de locatie van hun data bijna niets veranderd is. Sterker nog, ze zijn de controle kwijt, kunnen niet meer snel ingrijpen en spenderen nog evenveel of zelfs meer tijd aan operationele taken. Dit terwijl veel organisaties net verhuizen naar de cloud met de hoop op meer flexibiliteit, meer efficiëntie, en lagere kosten. Geen nood: hou rekening met onderstaande zaken, en uw cloudverhaal wordt een succes.
Van A naar B zonder verrassing
Een stap naar de cloud gebeurt niet met een druk op de knop. Het eigenlijke overzetten van data is het makkelijke stuk. Eerst moeten echter alle dependencies tussen diverse applicaties en softwarelagen in kaart gebracht worden, en moeten heldere oplossingen gevonden worden voor elke hindernis. Op die manier wordt de impact op bedrijfsprocessen en veiligheidsrisico’s beperkt, en wordt een transformatie naar de cloud efficiënt en een stap vooruit in plaats van opzij.
All-in is niet altijd all-in
Het doel van de cloud moet zijn om zowel uw IT als uw organisatie meer ruimte te geven voor wat er echt toe doet. Iedereen biedt “24/7 ondersteuning” of “all-in support”, maar die claims zijn snel gemaakt, en de kwaliteit van support wordt vaak pas duidelijk na de migratie. Vermijd teleurstelling en stel op voorhand de vraag of IT zich nog moet bezighouden met back-ups, updates, patching en monitoring. Vergelijk dus eerst de support-levels, en daarna de prijs.
Creëer geen parallel universum
Bij veel cloudmigraties worden er twee universums gecreëerd die vaker van elkaar weg groeien dan naar elkaar toe komen. In de cloud staan uw applicaties zoals Teams, Skype en mailboxen, maar er zijn ook nog ERP- en CRM-systemen, en bedrijfskritische applicaties die vaak on-premise blijven. Voor uw processen en uw business is het belangrijk dat alles gesynchroniseerd is, dat data snel en overal beschikbaar is, én dat updates en patches eenvoudig en efficiënt doorgevoerd worden. Gebruikers moeten vlot kunnen schakelen tussen de twee, zonder veiligheidsrisico’s.
Stop en denk na
De belangrijkste vraag bij een cloudmigratie is niet “Wat kan er naar de cloud en wat niet?” maar “Wat mág er naar de cloud, en wat volgt later?” Licentiepolitiek is een complexe zaak en wanneer workloads verhuizen naar de cloud is het cruciaal om hierover na te denken. Het is namelijk het ideale moment om te optimaliseren, en om zo geld te besparen. Met een helder plan van aanpak en het advies van een expert, vermijdt u risico’s en realiseert u enkele slimme optimalisaties, volledig in lijn met uw organisatiebehoeften en policies.
Denk futureproof
Bijna iedereen, op een paar startups na, heeft legacy. En wanneer organisaties een cloudtransitie maken is de grote vraag hoe die legacy naar de cloud kan. Het uitfaseren, vervangen of migreren van legacy IT is een cruciaal onderdeel van een cloudmigratie. Het is de ideale tijd om na te denken over vernieuwing, alles op elkaar af te stemmen en om toekomstvaste keuzes te maken.
Meer weten?
Naar de cloud migreren betekent keuzes maken. En om de juiste keuzes te maken is er expertise, ervaring en een frisse blik nodig. Daarom geven we bij Stuart persoonlijke begeleiding aan organisaties, die niet begint en stopt bij de migratie. Advies en optimalisaties zijn essentieel in elke cloudtransistie. Voor, tijdens én na de stap.
Op zoek naar advies en een plan? Vraag het aan Stuart
Graag meer uitleg over valkuilen bij de stap naar de cloud? Download onze whitepaper hier