Telecomoperator Orange en industrieel specialist Schneider Electric testen indoor-5G voor de maakindustrie. In een Franse fabriek wordt de technologie ingezet voor augmented reality-toepassingen en voor de implementatie van een ‘telepresence-robot’.
Het co-creatieproject werd opgezet in een pilootfabriek van Schneider in Le Vaudreuil, ten westen van Parijs. Bij de proef met 5G worden twee specifieke projecten uitgerold: augmented reality bij de dagelijkse werkzaamheden van onderhoudstechnici en de implementatie van een telepresence-robot voor bezoek op afstand. Hierbij wordt gebruikgemaakt van Nokia AirScale-radio’s en bijbehorende basisapparatuur. De Franse toezichthouder heeft daarnaast experimentele frequenties toegewezen waarop is te testen. In een gedeelte van de fabriek zijn vijf indoor-5G-antennes geïnstalleerd, die ervoor zorgen dat in bijna tweeduizend vierkante meter productieruimte downloadsnelheden worden gehaald van meer dan 1Gbps.
Tablets
Voor de eerste use-case werden tablets aangesloten op 5G met behulp van Schneider Electrics augmented reality-toepassing: de EcoStruxure Augmented Operator Advisor (AOA). Deze applicatie maakt gebruik van augmented reality, waardoor medewerkers realtime-gegevens en virtuele objecten op een kast, een machine of zelfs in de hele fabriek kunnen projecteren. Het doel van de test is om toekomstige functionaliteiten van 5G tegen minimale vertraging en maximale capaciteit inzichtelijk te krijgen. Medewerkers die met behulp van de AOA-applicatie op hun 5G-tablet een machine filmen, krijgen live vanuit de cloud gehoste informatie te zien over de status van de machine en toekomstig onderhoud. Niet alleen beperkt dit de downtime van de machine door het onderhoud ervan zoveel mogelijk te stroomlijnen, ook blijven menselijke fouten op deze manier tot een minimum beperkt.
De tweede use-case is de implementatie van een mobiele telepresence-robot die met behulp van 5G bezoeken (op afstand) aan Le Vaudreuil inplant. Dankzij 5G kunnen video’s van zeer hoge kwaliteit – met minimale vertraging – worden gebruikt bij de virtuele interacties tussen bezoekers en de gids die de robot op locatie begeleidt. Een bezoek op afstand zorgt niet alleen voor minder reistijd en -kosten, ook leidt het tot een lagere ecologische voetafdruk.