BNIX, het Belgische internetknooppunt, bestaat 25 jaar. BNIX werd in 1995 in het leven geroepen door Belnet, het Belgische onderzoeks- en hoger onderwijs-netwerk.
BNIX startte destijds – toen internet langzaam in opkomst was – met zes participanten en een Point of Presence (knooppunt). De maximale bandbreedte bedroeg 20 megabits per seconde. De zes participanten waren Innet, Interpac, IBM Global Network, Telecom Finland, Perceval en Belnet.
Momenteel zijn er 58 participanten op het platform aangesloten en kent BNIX drie ‘knooppunten’ (Interxion in Zaventem, LCL in Diegem en CenturyLink in Evere). Gemiddeld verwerkt BNIX nu 208 gigabits per seconde aan trafiek, met 456 gigabits per seconde als piekwaarde. Die werd gehaald op 18 mei van dit jaar, toen bijna heel België aan het thuiswerken was.
Bij het grote publiek is BNIX niet zo bekend, maar de organisatie speelt een belangrijke rol in het Belgische internet. BNIX verbetert de snelheid en de kwaliteit van internettrafiek tussen Belgische netwerken van grote internetaanbieders enerzijds (zoals Telenet, Proximus, Orange, VOO en Belnet) en contentproviders anderzijds (zoals Facebook, Netflix, Amazon Web Services en Akamai). Concreet betekent dit dat BNIX eindgebruikers toelaat om sneller en efficiënter internetverkeer uit te wisselen met klanten van andere providers. Ook tal van hostingbedrijven en grote ondernemingen zijn aangesloten op het BNIX-platform.
‘Sinds zijn ontstaan in 1995 is BNIX uitgegroeid tot een belangrijke speler in het Belgische internet die zich onderscheidt door zijn performantie en stabiliteit. Zowel qua aantal participanten als qua trafiek is het platform jaar na jaar gegroeid’, zegt Dirk Haex, technisch directeur van Belnet. ‘Wij blijven investeren in BNIX en zijn ons aan het voorbereiden op de verdere uitbouw ervan, in het kader van een nieuw businessmodel voor BNIX. Ons huidige platform is operationeel sinds 2016 en heeft nog meer dan voldoende capaciteit. Maar we blijven proactief en kijken verder vooruit, gezien de datastromen die de komende jaren nog verder zullen toenemen.’