Webmeetings en videoconferentie zijn op enkele maanden tijd dagelijkse kost geworden voor de notaris. Per werkdag worden er in ons land zowat 260 notariële akten digitaal ondertekend.
De federatie van het notariaat (Fednot) voerde vorig jaar al de mogelijkheid in om een akte te ondertekenen via videoconferentie.
De coronacrisis versnelde de echte uitvoering daarvan. De akte per videoconferentie laat namelijk toe om het aantal aanwezige personen in eenzelfde ruimte tot een minimum te beperken.
Ruim 25.000 akten
Als er twee of meer partijen betrokken zijn bij een notariële akte én als elke partij over zijn eigen notaris beschikt, dan kan elke partij zich begeven naar het kantoor van die notaris.
Inmiddels is meer dan negentig procent van alle Belgische notariskantoren op het beveiligd notarieel netwerk ingeschreven. Het gaat om een privé-netwerk tussen de Belgische notarissen.
De voorbije twaalf maanden werden er in ons land 25.366 notariële akten via videoconferentie ondertekend. Het systeem van videoconferentie wordt zowel gebruikt tussen notariskantoren enerzijds als tussen notariskantoor en cliënt.
Milieu
Bij Fednot wijzen ze ook op de positieve impact op het milieu en de mobiliteit. ‘Volgens een voorzichtige schatting sparen we per notariële akte 140 kilometer aan autoverplaatsingen uit’, aldus Jan Sap, directeur-generaal van Fednot. ‘Met 25.366 akten gaat het om 3,55 miljoen uitgespaarde kilometers. Daarmee verminderen we de CO2-uitstoot met 611 ton.’