Terwijl Apple zich klaarstoomt om dit jaar nog 75 miljoen 5G-phones te produceren, ligt België nog steeds op apegapen. Het is nog altijd wachten op de gunning van de definitieve licenties. Dat fnuikt innovatieve initiatieven in de bedrijvenbiotoop maar ook de bouw van smart cities.
In Nederland zijn de telecomoperatoren Vodafone, KPN en T-Mobile sinds eind juli reeds operationeel. Een licentie kostte daar 450 miljoen euro. Benieuwd of dat in ons land ook zo’n behoorlijk bedrag wordt. De gegadigden zijn Proximus, Telenet en Orange. Ook Cegeka en Citymesh lopen zich warm. Op de achtergrond (en ook in de ondergrond) wil ook Fluvius zeker een belangrijke rol spelen. Het rolt immers al een groot fibernetwerk uit (het is de beheerder in Vlaanderen van de meeste riolen) en ook de verlichtingspalen worden straks alom met 5G-antennes uitgerust. Cegeka en Fluvius zullen zo goed als zeker samenwerken, dat staat in de sterren geschreven. En Cegeka is ook een interessante speler. Het biedt immers uitsluitend it-diensten voor ondernemingen. Op die manier zou het snel een groot deel van de koek kunnen inpalmen.
De drie grote spelers zitten ook nog met een ander probleem. Hun netwerken zijn grotendeels uitgebouwd op basis van de Chinese apparatuur van Huawei en ZTE. Eind juni besliste de Nationale Veiligheidsraad dat leveranciers met een groot risicogehalte geweerd moeten worden. De meerkost om dat de vervangen, zal ongetwijfeld in de honderden miljoen euro’s lopen – en dus opnieuw voor vertraging zorgen. Zo ziet het er nu al uit dat België minstens een tot twee jaar achterstand zal hebben ten opzichte van buurland Nederland. Alle nieuwe innovatieve projecten zullen dan ook hier bij onze ondernemingen, scale- en startups door de neus geboord worden.
België zakt
Intussen zakt België alsmaar verder op de internationale kaart. In een recente studie van Surfshark ‘Digital Quality of Life Index 2020’ staat België pas op de 24ste plaats op 85 landen. Daarmee zijn we nog maar eens drie plaatsen gezakt ten opzichte van 2019. Terwijl er zeven Europese landen in de top tien staan. Het gaat om Denemarken, Zweden, Frankrijk, Noorwegen, Nederland en Groot-Brittannië. En zelfs Polen staat op tien, veertien plaatsen voor België. Criteria zijn internettarieven, internetkwaliteit, e-infrastructuur, e-gov en e-security. Enkel op het vlak van de beschikbare internetbreedband haalt België de top tien met een achtste plaats. Voor de rest is het huilen met de pet op. Wie beweert dat België goed bezig is op het vlak van egov-diensten, mag even naar het buitenland kijken.
Deze studie bevestigt enkel de eerste Digital Economy and Society Index van de Europese Commissie waar ons land ook jaar na jaar achteruit boert. Minister-president Jan Jambon vertelde bij z’n blijde intrede dat hij van Vlaanderen een van de topregio’s in de wereld wil maken op het vlak van digitale innovatie. Het wordt tijd dat we de handen uit de mouwen steken. De achterstand met 5G (een kwestie van centen, hoeveel vloeit er naar de diverse regio’s?) zal zeker niet helpen om ons land in de top tien te krijgen. De 5G-phones van Apple zullen dit jaar niet onder onze kerstboom liggen. Mogelijk ook in 2021 niet. Opnieuw een gemiste kans.