‘We kunnen hardnekkig zijn. Soms bellen we mensen tot twaalf keer op’, vertelde secretaris-generaal Karine Moykes van het Vlaams departement Welzijn en Volksgezondheid – en verantwoordelijk voor de corona contact tracing. Intussen vindt in het Chinese Wuhan, dé corona-brandhaard van weleer, een muziekfestival plaats met 15.000 bezoekers, zonder mondmaskers of restricties.
Eind deze maand zou het contact tracing-systeem een software-update moeten krijgen zodat een en ander efficiënter, of liever: efficiënt, zou moeten kunnen gebeuren. Zo zal iemand bijvoorbeeld ook zelf kunnen bellen naar het center, wat tot nog toe blijkbaar niet kon, wat vreemd is voor een contactcenter.
Dat men ‘hardnekkig’ sommige mensen tot twaalf keer moet bellen, schept ook al geen goed beeld van de doelmatige aanpak van deze oplossing. Bovendien lijkt er nu een soort competitie aan de gang met de regionale contact tracing-centra. ‘Soms zijn we zelfs sneller dan hen’, liet Karine Moykes (in 2019 nog overheidsmanager van het jaar) zich ontvallen. ‘Soms ook andersom’, moest ze toegeven.
Dat Belgische vakantiegangers op hun terugweg een boete riskeren tot 4.000 euro als ze zich niet aanmelden, is eveneens disproportioneel. Je moet al zwaar ‘over de rooie’ zijn als je een dergelijke geldsom moet betalen na een alcoholcontrole. Gaat de overheid straks ook nog eens zo’n boete opleggen als we niet vertellen met wie we de jongste tijd allemaal omgingen.
Ín de sterren geschreven
Dat de contact tracing niet of amper zou lukken, stond in de sterren geschreven, maar het is opmerkelijk dat er pas opnieuw voor de corona-app werd gekozen toen ook bleek dat de resultaten van die contact tracing belabberd waren. Het blijft me verbazen dat minister Philippe De Backer eind maart voluit wilde gaan voor een corona-app maar het idee vervolgens werd afgeschoten. Had men toen voor de dubbele piste gekozen, dan had de eventsector wellicht wel kunnen openen, zoals in Wuhan. Benieuwd trouwens of DevSide de deadline van 9 september zal halen, zes maanden na de eerste lockdown in ons land. Bizar ook dat men dat de lancering niet gelinkt heeft aan de opening van de scholen. Het lag wellicht te veel voor de hand. Alle ouders op een kluitje, die hun koters zo dicht mogelijk afzetten aan de schoolpoort.
In het Chinese Wuhan, met een bevolkingsaantal dat ongeveer zo groot is als België, was contact tracing meteen efficiënt, werd ook van bij de aanvang iedereen verplicht de corona-app te downloaden en zijn er in maart op enkele weken tijd negen miljoen mensen getest. In ons land komt dat aantal na zes maanden op slechts twee miljoen testen. Vreemd genoeg niemand in mijn ruime omgeving, tenzij in woonzorgcentra. In Wuhan vond afgelopen weekend een festival plaats met 15.000 bezoekers. In ons land sluiten heel wat muziektempels tot eind dit jaar. We kunnen hardnekkig zijn als het om inefficiëntie gaat.