Van alle blockchain-initiatieven leidt 85 procent uiteindelijk tot niks. Grootste struikelblok daarbij vormt vaak de privacy. Dit blijkt uit het IT Trendsonderzoek dat Supply Value jaarlijks uitvoert. It-professionals plaatsen blockchain op de achtste plek in de lijst met belangrijkste it-trends voor het komende jaar.
In deze digitaliserende wereld veranderen veel technologieën in een razend tempo de manier waarop organisaties hun werkzaamheden uitvoeren. In dit web van technologieën is het voor it-professionals belangrijk te weten wat de meest opkomende trends zijn van komend jaar, zodat hier de juiste toegevoegde waarde is uit te halen voor hun organisatie. Het doel van het IT Trendsonderzoek is het ondersteunen van informatiemanagement en -technologieprofessionals bij het stellen van de belangrijkste prioriteiten en de juiste focus.
Daadwerkelijk implementeren
Sinds het ontstaan van cryptocurrencies heeft blockchain een enorme groei ervaren. Waar de meeste initiatieven hierin zich initieel in de financiële sector voor hebben gedaan, ziet Supply Value steeds meer sectoren zich aangemoedigd voelen om aan de slag te gaan met blockchain. Hoewel het aan initiatieven niet ontbreekt, ziet het onderzoeksbureau dus dat 85 procent van deze initiatieven uiteindelijk tot niks leidt, vaak omdat privacy een struikelblok blijkt. Dit vertaalt zich ook naar de cijfers uit het IT Trendsonderzoek. Negentig procent van de it-professionals geeft aan op zijn minst enigszins bekend te zijn met blockchain. Echter geeft slechts veertien procent hier prioriteit aan om bij de eigen organisatie te implementeren.
Blockchain is een technologie die zich focust op het bewaren van transacties in gegevensblokken. Zoals een grootboek gecentraliseerd transacties vastlegt in kolommen en rijen, zo doet blockchain dit met gegevensblokken. Binnen een dergelijke keten zijn het niet de derde partijen – denk aan een bank of overheidsinstelling – die de transacties controleren, maar de deelnemers aan de keten zelf, en wel met behulp van validatiemechanismes. Dit kent een aantal voordelen voor organisaties. Zo zijn er geen transactiekosten van tussenpartijen doordat deze rol wegvalt. Ook neemt de transparantie van de keten toe, waardoor assets traceerbaar worden en de veiligheid en integriteit toeneemt.
Veel experimenteren
Blockchain is een relatief nieuwe technologie, zit in haar groeifase en er wordt nog veel mee geëxperimenteerd. Uit deze experimenten komt naar voren dat blockchain nog een aantal tekortkomingen kent die een grootschalige doorbraak in de weg staan. Er wordt in de tussentijd gewerkt aan oplossingen voor de geïdentificeerde tekortkomingen in de vorm van mainstream-blockchain. Naar verwachting zal een volwassen blockchaintechnologie oplossingen bieden voor de huidige tekortkomingen op onder andere performance, privacy en governance. ‘Met name het decentrale karakter van blockchain is lastig te begrijpen, waarbij een organisatie alleen de voordelen kan ervaren door met de technologie te experimenteren’, aldus Jurriaan Vogel, consultant bij Supply Value
In de afgelopen jaren is blockchain een hype geweest, met de opkomst van cryptovaluta en meer dan driehonderd organisaties die aan de slag zijn gegaan met blockchain binnen Nederland. Hieruit komt vaak naar voren dat blockchain nog niet de waarde kan leveren die het belooft en laat de grote doorbraak nog op zich wachten. Wel wordt wereldwijd gewerkt aan de verdere doorontwikkeling van de technologie op basis van de uitgevoerde experimenten, bijvoorbeeld op het gebied van privacy.
Volwassenheidsniveau
Ook uit het IT Trendsonderzoek van Supply Value blijkt dat blockchain meer bekendheid heeft ontwikkeld. Waar vorig jaar ruim 56 procent aangaf bekend te zijn met de technologie, was dat dit jaar bijna negentig procent. Aan de andere kant zien we wel een afname van hoge prioritering van deze technologie, respectievelijk van 21 naar veertien procent. Van de respondenten maakt 47 procent kenbaar weinig tot geen prioriteit te geven aan de technologie.
Naar verwachting bereikt blockchain in 2025 het volwassenheidsniveau en zal het breed toepasbaar zijn. In tussentijd doen organisaties er goed aan om te investeren in kennis en begrip van blockchain. Ook is het voor een succesvolle toepassing van blockchain cruciaal om te starten vanuit de problemen en behoeftes van de waardeketen, niet vanuit de ‘technology push’ of geïsoleerd voor één organisatie.