De Duitse Corona-Warn-app, die zo’n zeventien miljoen keer werd gedownload, is beschikbaar in de talen Engels, Duits en Turks. Daar komen nog vijf talen bij: Arabisch, Pools, Bulgaars, Roemeens en Russisch. In België zal deze levensnoodzakelijke app vermoedelijk pas eind september klaar zijn. Het grote verschil is dat we in België voor een app gekozen heeft. In Duitsland gaat het om een oplossing, een ecosysteem met support, onderhoud, governance en een visie.
Zopas werd bekend dat SAP en Deutsche Telekom gekozen zijn om de Europese gateway te bouwen die alle corona-apps in de diverse landen moet integreren. Die moeten ervoor zorgen dat alle data tussen de verschillende landen worden uitgewisseld. In ons land werd het consortium onder leiding van DXC Technology samen met Proximus én SAP niet verkozen om de corona-app maar werd het piepkleine en onbekende DevSide de winnaar. Dat er slechts twee partijen meedongen, mag al de wenkbrauwen fronsen. Dat DevSide eerst niet geselecteerd was maar er later toch bijgehaald werd, was ook al vreemd. Op die website werden inmiddels fake-referenties en geplagieerde teksten verwijderd.
Gemotiveerde beslissing
Vreemd genoeg is de ‘gemotiveerde beslissing’ waarom DevSide verkozen is enkel in het Frans opgesteld. Ook de aanbesteding was grotendeels in de taal van Molière opgesteld. Beide werden door Smals, de it-dienstenleverancier van de overheid uitgeschreven. Smals wordt geleid door de bijzonder intelligente maar ook gewiekste Frank Robben die heel wat ervaring opdeed op het kabinet van gewezen premier Jean-Luc Dehaene.
Als het om de prijs gaat, dat voor veertig procent mee de winnaar bepaalde, dan was het Brusselse bedrijf DevSide ongetwijfeld de goedkoopste. 750.000 tegenover de 3,5 miljoen euro die het DXC Technology-consortium voorstelde, dat scheelt. Het aanbod van DXC Technology ging eigenlijk om een industrieel project zoals door Vlaanderen ook gevraagd was, terwijl nu voor een app gekozen is, een app tout court.
Het rapport stelt vast dat DevSide geen ervaring heeft met het DP-3T-protocol en al evenmin met contactmelder-tools. Op dat vlak was het aanbod van DXC Technology superieur, stelt ook het rapport vast. Opvallend ook dat DXC Technology in tegenstelling tot DevSide een servicedesk voorstelde. DevSide vond dat niet nodig en baseerde zich op de honderd apps die het al ontwikkelde (daarvan blijkt een heel pak inmiddels wel fake en referenties zijn van de website gehaald). DXC Technology wilde een test op grote schaal introduceren maar dat zou geld kosten. En DevSide zou de test voorzien in de planning zonder bijkomende kosten.
Kennis en ervaring
Pijnpunt volgens enkele waarnemers is dat het consortium DXC Technology, Proximus en SAP weinig flexibel was, terwijl DevSide overal ‘we can’ op repliceerde. DXC Technology wilde vrij snel de Duitse werkende app introduceren in ons land en de interconnectie met de bestaande e-health-systemen (grotendeels gebouwd door Smals) in een tweede fase voorzien. Bovendien stelde DXC Technology zich vragen bij de data-opslagcapaciteit van Sciensano dat de Belgische gegevens bijhoudt. Proximus zou dat kunnen verzorgen indien Sciensano in problemen zou komen. DevSide hield zich op de vlakte.
De ‘gemotiveerde beslissing’ voor de toewijzing stelt dan in haar conclusie ook dat het DXC Technology-consortium zeker veel meer ervaring en een betere kennis heeft van de corona warn-app, maar dat het aanbod ‘trop rigide’ is. DevSide heeft heel wat concepten voor mobiele toepassingen ontwikkeld. ‘Elle fait le plus la preuve de sa réactivité et intègre les besoins belges annoncés dans le cahier des charges’ (sic). Benieuwd of het dat de komende weken ook kan bewijzen.
9 september
Het wordt uitkijken naar 9 september als de app klaar moeten zijn, zeven weken na de toewijzing van het dossier. Indien niet, dan moet DevSide dertig procent van de ingediende offerte betalen. Een bom geld voor zo’n klein bedrijfje. Opvallend nog is dat in het rapport staat dat DevSide wellicht een kleine vertraging zal oplopen.
KUL-professor Bart Preneel, die zowel de specificaties uitschreef als in de jury zat, houdt al rekening met de derde week van september als lanceringsdatum. Ik houd mijn hart vast want ook politiek speelt hier een grote rol. De Franstalige socialistische partij PS was geen voorstander van een app en kwam pas schoorvoetend over de brug. Het wilde dan ook absoluut voor de goedkoopste oplossing gaan. Als het in september niet lukt, zullen ze lachen en vertellen: ‘Zie je wel dat het niet lukt’. In het ergste geval kan Smals het project dan overnemen. We zijn nog niet aan de nieuwe patatjes.
Blijkbaar zijn in de aanbestedingsprocedure toch ook een aantal zaken gebeurd die moeilijk door de beugel kunnen en voor discussie vatbaar zijn. Misschien een mogelijkheid voor DXC/SAP/Proximus via deze weg alsnog de ontwikkeling toegewezen te kunnen krijgen ? Devside komt immers sowieso niet goed. Onze overheid speelt met levens en brengt de volksgezondheid in gevaar.
Het belang van volksgezondheid vraagt om de beste oplossing. Hier is de perceptie van de ‘goedkoopste is goed genoeg’. Met bestaande referenties in buurlanden hadden we misschien een aantal kinderziekten kunnen vermijden en deel kunnen nemen aan de Europese gateway van bij de aanvang. Nu dreigt een inhaalsituatie te ontstaan van bij de start en een scenario van rework en integraties door meerdere partijen naderhand. Dit dreigt opnieuw een stevige investering vragen.
Nochtans hebben we in onze IT-bedrijven in Belgïe gepast IT-leadership om stevige projecten van bij de aanvang aan te kunnen.
1 van de kritische succes factoren van een IT-project wordt gemeten via de toegevoegde waarde voor de gebruiker – burger. We zijn benieuwd wat wanneer komt.