De verkoop van de Amerikaanse activiteiten van TikTok mag doorgaan, maar dan moet de Amerikaanse overheid een deel van de opbrengst krijgen. Dat meldt president Trump. Het is voor de eerste keer in de recente geschiedenis dat de Amerikaanse overheid een percentje eist van een verkooptransactie tussen twee private bedrijven.
15 september. Dat is de deadline die president Trump heeft gesteld voor TikTok om een koper te vinden voor zijn Amerikaanse activiteiten. Als dat niet lukt, zal hij de app verbieden. Opmerkelijk daarbij is dat de president een ‘substantiële hoeveelheid geld’ opeist voor de Amerikaanse schatkist.
Of het geld moet komen van TikTok (de verkoper) of Microsoft (de vermoedelijke koper) ‘maakt niet uit’, hoe dan ook moet Amerika een deel krijgen, aldus de president. Trump omschreef zijn voorstel als een huurder die een gebouw huurt. Volgens hem heeft TikTok zijn succes voor een groot deel aan de VS te danken.
De eis van Trump om met een deel van de koek te gaan lopen, stuit op heel wat onbegrip van juristen en waarnemers. ‘Dit is vrij ongebruikelijk, dit is buiten de norm’, zegt Gene Kimmelman, een voormalig adviseur van het ministerie van Justitie van de VS aan CNN. ‘Het is nogal moeilijk te begrijpen waar de president het hier over heeft. Het is niet ongehoord dat transacties bredere geopolitieke implicaties hebben tussen landen. Maar om te denken aan een soort som die in verband met een transactie op de tafel ligt, dat is vrij opmerkelijk.’
Binnen enkele weken
Microsoft zegt dat het nog altijd aan het praten is over de acquisitie van TikTok. Een overeenkomst zou ‘binnen enkele weken’ mogelijk zijn. Sommige experts, zoals Peter Navarro, een handelsadviseur voor het Witte Huis, waarschuwen dat een verkoop van TikTok aan Microsoft als een boemerang zou kunnen terugkeren. China zou bijvoorbeeld censuurmaatregelen kunnen toepassen op Microsoft-producten als Bing en Skype, die allebei in China beschikbaar zijn.
Trump stak vorige week de lont aan over een verkoop van TikTok aan een Amerikaanse partij omdat hij vindt dat de app een bedreiging voor de Amerikaanse veiligheid is. TikTok zou via zijn app data en gebruikersgegevens van Amerikanen kunnen verzamelen en deze doorsluizen naar China. India verbood om die reden eerder al het gebruik van de app.