Het zijn zware tijden voor Centric. De winst is in 2019 gehalveerd ten opzichte van 2018. Was de winst in 2018 nog 18,3 miljoen euro netto, een jaar later was dit nog maar 9,8 miljoen. Wel keerde het bedrijf honderd miljoen euro dividend uit. Centric spreekt tegen dat de ophef rondom topman Gerard Sanderink de oorzaak is van de tegenvallende cijfers.
Dit blijkt uit het publieksverslag met de jaarcijfers van 2019. De omzet over vorig jaar bedraagt 482 miljoen euro (in 2018 was dit 490 miljoen euro) en het nettoresultaat is uitgekomen op 9,8 miljoen euro (vorig jaar 18,3 miljoen euro). Centric zelf spreekt over ‘mooie zwarte cijfers, die vanwege investeringen en de verkoop van een aantal activiteiten wel iets lager uitvallen dan vorig jaar’.
Investeringen oorzaak omzetverlies, geen verklaring voor halvering winst
Het bedrijf geeft aan vorig jaar een aantal diepte-investeringen te hebben gedaan om het product- en dienstenportfolio te verbeteren en verder uit te bouwen. Zo zijn onder meer de proposities voor de pensioenmarkt, hr & payroll en decentrale overheid volgens het bedrijf functioneel verrijkt en biedt Centric meer saas-producten aan. Ook het dienstenportfolio van de divisie Managed Services is volgens de onderneming naar een hoger plan getild. Het eerdergenoemde omzetverlies komt volgens Centric door deze investeringen en de verkoop van zowel de hardware reselling-activiteiten (eind 2018) als de unit Housing Solutions (begin 2019). Mogelijke oorzaken van de halvering van de winst, worden in het jaarverslag overigens niet gegeven. Berichtgeving rond het bedrijf zou volgens Centric slechts een ‘beperkte invloed’ hebben gehad op de resultaten.
Zeer opvallend is de enorme dividenduitkering, zo’n honderd miljoen, die het bedrijf uitkeert over 2019. De miljoenen gaan naar Sanderink Investment, een overkoepelende tak waar alle bedrijven van Centric-eigenaar Gerard Sanderink onder vallen. Een deel van dit geld zal vermoedelijk gebruikt worden om de financiën van Sanderinks verlieslijdende bouwbedrijf Strukton weer op orde te krijgen.
Centric blijkt tevens meer geld te hebben uitgegeven aan beloningen voor bestuurders. Deze post groeide van 1,25 miljoen naar 2,25 miljoen. Dat bedrag is inclusief ‘beëindigingsvergoedingen’ voor vertrokken bestuurders. De salariskosten voor de rest van het personeel daalden daarentegen juist van bijna 267 miljoen naar ruim 248 miljoen. Uit de cijfers blijkt dat er ruim driehonderd medewerkers het bedrijf vaarwel hebben gezegd; het gemiddeld aantal medewerkers lag in 2019 op 4006, tegenover 4308 een jaar eerder.
Roerig jaar
Centric spreekt in het jaarverslag over een ‘publicitair roerig jaar’. Dit lijkt zachtjes uitgedrukt, als gekeken wordt naar de vele rechtszaken die topman Sanderink de afgelopen tijd voerde, het grote aantal vertrokken topmensen en alle rumoer rond ‘cybercharlantan’ Rian van Rijbroek die Sanderink flink zou beïnvloeden. Ook was er discussie rondom de jaarcijfers over 2018 en werden er begin 2020Kamervragen gesteld over de situatie bij Centric. In juli werd bovendien bekend dat het bedrijf Heijmans verloor als klant. Toch waren er ook opstekers, zoals de AFM die het hostingcontract met de onderneming verlengde en ook Sanquin en Bruna bleven klant.