Ook de Belgische it-integrator Econocom heeft last van de coronacrisis. Het bedrijf draaide een pak minder omzet, maar boekte meer winst door kostenbeheersingen en afstoting van onderdelen. Voor de tweede jaarhelft wordt beterschap verwacht, al wil het bedrijf zich niet op cijfers laten vastpinnen.
In de eerste zes maanden van 2020 heeft Econocom een omzet van 1,24 miljard euro in de boeken genoteerd, een daling van 12,5 procent. Elke bedrijfsdivisie (Technology Management and Financing, Digital Services and Solutions, Services, Products and Solutions) deelde in de klappen. Door corona zaten er lange pauzes tussen afgesloten contracten en inkomsten die binnenkomen, werd de supply chain van aangeleverde goederen verstoord en was vaak zelfs onmogelijk om tot bij klanten te geraken. In het tweede kwartaal trokken dat soort problemen stilaan weg, zegt het bedrijf.
De nettowinst tikte af op iets meer dan 22 miljoen euro, een verviervoudiging tegenover vorig jaar. Dat had te maken met het eerder aangekondigde besparingsplan van Econocom, maar vooral met de verkoop van dochter EBC aan een investeringsfonds.
Afstoting en kostenverlaging
Econocom torst nu zo’n 303 miljoen euro aan schulden. Dit is een fikse daling tegenover de 405 miljoen van vorig jaar. Het bedrijf is bezig om niet-rendabele en niet-strategische bedrijfsonderdelen af te stoten, de structurele kosten naar omlaag te brengen en het werkkapitaal te verminderen. Deze week werd bekend dat Econocom onderhandelt met Atos over de verkoop van security-dochter Digital.security.
Als de coronacrisis niet opnieuw verergert, denkt Econocom dat zijn cijfers in de tweede helft van dit jaar geleidelijk herstellen. Niet alleen door nieuwe contracten en fabrieken die weer volop gaan draaien, maar ook bijvoorbeeld doordat telewerken meer en meer de norm zal worden. Concrete cijfers wil het bedrijf echter niet plakken op die voorspelling.