Inzake 3d-printing steekt België een aantal buurlanden naar de kroon. Met dank aan enkele scale-ups en één bepaalde regio. Al is 3d-printing ook over heel het land vertegenwoordigd.
Wie leidt de dans in 3d-printing? Het European Patent Office geeft een antwoord op deze vraag. Het telde het aantal octrooien rond 3d-printen op en vergeleek die met het totale aantal octrooien in de periode 2010-2018.
Nummer vier
Deze berekening geeft, volgens het bureau, aan of de situatie qua innovatie in positieve zin evolueert, of niet. Want wie boven 1 afsluit, kan claimen dat hij zich meer en meer specialiseert in de materie.
België doet het goed in de eindafrekening. Ons land staat vierde op de internationale lijst achter de VS, Israël en Spanje. Met een coëfficiënt van 1,41 (zie grafiek) doet ons land het beter dan buurlanden als Duitsland en Nederland. En veel beter dan Frankrijk waar dat cijfer ver onder 1 ligt met 0,75.
Opvallend is dat Spanje, toch ook niet gespaard door crisissen de voorbij jaren, de lijst aanvoert. Terwijl Scandinavische landen als Zweden en Finland, vaak trendsetters in innovatie en technologische vooruitgang in Europa, zich net minder om 3d-technologie lijken te bekommeren.
Leuven rules
De goede positie heeft ons land in belangrijke mate te danken aan de regio van Leuven en omstreken. Die staat op de negende plaats van de vijftien hoogst gerangschikte Europese regio’s voor 3d-printing. In Leuven bevinden zich dan ook enkele vaandeldragers in 3d-printing, zoals Materialise en 3D Systems.
Toch lijkt de innovatiestrijd in 3d-technologie niet zozeer tussen landen te gaan, maar tussen clusterregio’s. Zo klopt de regio Zuidoost-Brabant (met Eindhoven als belangrijkste stad) met een vijfde plaats het nabije Leuven.
Aanvoerder in die Europese regiolijst is overigens München gevolgd door Barcelona, Zurich en Berlijn.
Scale-ups over heel België
De goede positie van ons land in 3d-printing is te danken aan een aantal verdienstelijke 3d-printing scale-ups. ‘Denk aan Materialise, maar ook aan namen als ZiggZagg, 3D-Side, Aerosint en vele andere’, somt Omar Mohout, entrepreneurship fellow bij innovatiecentrum Sirris op. Qua bedrijven blijkt 3d-printing (zie lijst) bovendien vooral vertegenwoordigd over heel België.
Mohout wijst ook op de financiële deals en investeringen. ‘Zo is België in de Europese top vijf met het aantal deals van minstens 750.000 euro. In de periode van 2016 tot 2020 staan we zelfs in de top drie.’
Corona
Feit is dat de specialisten in 3d-printing zich ook in volle coronacrisis niet onbetuigd lieten. Zo ontwierp Materialise een deuropener die het mogelijk maakt om deuren te openen en te sluiten met uw onderarm. En produceerde het handenvrije handvatten voor winkelkarren.
ZiggZagg uit Aalter biedt via zijn site dan weer gezichtsbeschermers en sluitingen voor gezichtsmaskers aan.
Van medisch tot bouw
Maar de innovaties en realisaties rond 3d-printing gaan alle kanten uit. Zo begon Rein4ced met de productie van onbreekbare fietsframes in België
Of denk aan de medische wereld, zoals 3D-side dat chirurgisch materiaal aanbiedt. Of Cadskills dat zich specialiseert in implantaten.
Tot in de bouw is 3d-printing danig vertegenwoordigd. Zo werd op Kamp C, het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw, een huis geprint met de grootste 3d-betonprinter van Europa. Kortom, in 3d is het voor elk wat wils.