Nog deze zomer zou de regering een besluit moeten nemen over de 5G-licenties, om dan volgend jaar een frequentieveiling te kunnen organiseren. Dat heeft minister van Digitale Agenda Philippe De Backer (Open VLD) gezegd in een interview met L’Echo. Bepaalde leveranciers zullen wel maar beperkt toegang krijgen tot de uitbouw van het netwerk en De Backer pleit ook voor de komst van een vierde operator op de zakelijke markt.
Binnen vijf à zeven jaar moeten de Belgische telecomoperatoren apparatuur van ‘hoog risico’-leveranciers uit hun kernnetwerk verwijderen, zo zei De Backer tegen de Franstalige zakenkrant. Zonder de bedrijven zelf bij naam te noemen, doelt de minister op de Chinese fabrikanten ZTE en Huawei. Buiten het kernnetwerk mogen ze ook niet meer dan 35 procent van de apparatuur voor hun rekening nemen. Daarnaast worden ook bepaalde gebieden ingekleurd waar Huawei helemaal geen apparatuur mag leveren, het gaat om bijvoorbeeld EU-gebouwen, de NAVO, militaire sites, de haven van Antwerpen en dicht bij ambassades.
De Backer onderschrijft hiermee het besluit van de nationale Veiligheidsraad van vorige maand. Volgens de minister was het veiligheidsaspect prioritair bij de beslissing, maar speelden ook economische overwegingen mee. De Backer maakt zich sterk dat Europese leveranciers als Ericssone en Nokia de leemte van Huawei zullen kunnen vullen. België zal Huawei dus niet volledig verbannen, zoals het V.K. dat deed, maar beperkt wel de rol van Huawei en ZTE.
Verder hoopt De Backer dat er volgend jaar werk gemaakt wordt van een veiling voor de 5G-frequenties. Als er voor het einde van de zomer hierrond een beslissing genomen wordt, is dat tijdsschema haalbaar, zegt hij. De Belgische operatoren werken nu met beperkte, tijdelijke 5G-licenties om de technologie te testen. Er is immers een conflict tussen de federale regering en de gewesten over de verdeling van de opbrengst van een 5G-veiling.
Tot slot zou De Backer graag de komst van een vierde operator zien in België. De minister zegt dat er nieuwe spelers geïnteresseerd zijn, maar dat deze zich allicht volledig op de zakelijke markt zullen concentreren. In de consumentenmarkt zijn de economische omstandigheden sinds de corona-pandemie immers sterk veranderd.