Vijf marktpartijen krijgen van het BIPT tijdelijke 5G-rechten. Maar opvallend zijn de vijfduizend opmerkingen vooral bezwaren, die bij telecomregulator BIPT binnenliepen. Vooral in Wallonië maakt men een probleem van 5G.
BIPT kende aan vijf bedrijven voorlopige rechten toe op een van de 5G-radiobanden. Het gaat om de drie traditionele operatoren (Proximus, Telenet en Orange Belgium), ict-groep Cegeka en de leverancier van kritische infrastructuur Entropia.
Let wel: het gaat dus om tijdelijke gebruiksrechten. Geen van de vijf heeft er definitief recht op. De echte veiling van de radioband loopt namelijk vertraging op, door politiek getouwtrek tussen de federale overheid en de gewesten. Dit is al zowat anderhalf jaar aan de gang. De tijdelijke gebruiksrechten zijn geldig tot de veiling van de radiobanden plaatsvindt.
Van tien naar vijfduizend
Bij zo’n toekenning, zoals met 5G, loopt ook een vereiste en publieke consultatie. Normaal zijn dergelijke consultaties goed voor een tiental opmerkingen. Ditmaal ontving het BIPT volgens De Tijd zowat vijfduizend opmerkingen binnen, voornamelijk kritische vragen en bezwaren.
Uit deze opmerkingen blijkt dat er veel ontevredenheid is over 5G. Zo deed de aankondiging van Proximus om een soort van 5G light uit te rollen eerder al de gemoederen beroeren.
Wallonië
Vooral in Wallonië was en is er veel protest rond 5G. De site stop5G.be, tweetalig maar ingegeven vanuit een sterke Franstalige achterban, plaatste in april een handleiding online. Hiermee konden burgers en gemeenten reageren op de openbare consultatie van het BIPT. Wat dus ook massaal gebeurde, en dus vooral vanuit Wallonië. Het aantal 5G-sites is in dat landsdeel dan ook erg beperkt.