Viel u ook van uw stoel toen u las dat de Belgische vliegtuigbouwer Asco twintig miljoen zal uitgegeven hebben om de gigantische cyberhack de baas te kunnen. Twintig miljoen, waarvan vijftien miljoen aan consultancy, is een bom geld. Sommige mensen zullen er wel rijk van zijn geworden. Met twintig miljoen kan je je systemen al behoorlijk beveiligen.
Maar goed, wat is twintig miljoen als je dat afzet tegenover de honderd miljoen euro die de overheid investeert in het contact tracing-systeem. Men wil nu de turbo opzetten, drie maanden na de start van een datasysteem dat blijkbaar ‘bric-a-brac in elkaar is geflanst’, zo lezen we in De Tijd. De geloofwaardigheid van it heeft opnieuw een flinke deuk opgelopen, zoveel is duidelijk.
Corona heeft ook een deuk geslagen in de it-uitgaven die dit jaar met 7,3 procent dalen. Pas op, het gaat wereldwijd nog altijd om 3.030 miljard euro, toch nog altijd ruim zes keer het bruto nationaal product van België. Maar het is wel ruim 240 miljard minder dan vorig jaar, zo leert Gartner ons.
De budgetten zijn gereduceerd, er wordt minder uitgegeven aan smartphones, laptops en servers. Ook datacentersystemen moeten inleveren. Men kiest steeds meer voor cloudoplossingen om de upfront-kost in te perken. Tegelijk is er nog altijd een grote koudwatervrees in ons land. Bijna alle organisaties vertrouwen de publieke cloud nog steeds niet. Zeven op de tien geeft zelf aan dat het te maken had met een cyberincident in het afgelopen jaar. Gelukkig niet van het Asco-gehalte.
Kinepolis
Er is wel meer geld gegaan naar een webconferentiesystemen (+50 procent), maar vooral aan digitale acceleratie. En die ‘digitale’ budgetten zijn niet altijd terug te vinden in de it-spending. Heel wat ondernemingen hebben zich opnieuw uitgevonden in deze coronatijd. Zo kun je bij Kinepolis enkel nog digitaal een ticket kopen en is de popcorn ook op voorhand via de website te bestellen. E-commerce nam fors toe, maar vooral naar het buitenland. Coolblue en Bol.com alleen al zetten in ons land zevenhonderd miljoen euro om. Niemand kijkt nog om naar een camionet van Post.nl.
Gartner, dat zijn jaarlijks grote expo in Barcelona heeft afgelast, verwacht wel dat de sector in 2021 opnieuw wat zal opleven, maar het niveau van 2019 zit er nog niet in. Dat betekent dat er verder fors moet worden onderhandeld met de leveranciers. Die marge wordt ongetwijfeld kleiner. Maar goed, de marge is altijd wel behoorlijk geweest in de it-sector.
We zitten nog lang niet op het bot. Sommige ondernemingen zullen ongetwijfeld hun security-uitgaven aanscherpen na de enorme kater van Asco. En ze hebben gelijk. Het is te belangrijk om er met de losse pols over te gaan. Dat kan enkel bij de overheid. Het is godgeklaagd.