Na de heropstart begin mei is de activiteit in de Belgische technologiesector in juni verder gestegen tot 86 procent. De komende zes maanden zou dit verder stijgen tot 90 procent. Dat blijkt uit een enquête van de technologiesector Agoria.
Voor de technologische industrie in totaal bedroeg het activiteitsniveau in juni 86 procent, in vergelijking met 75 procent begin mei en nadat begin april een dieptepunt van 50 procent was bereikt. De heropstart verloopt daarmee zoals verwacht. De technologiebedrijven hebben hun activiteiten terug opgestart en de productie en dienstverlening aangepast aan de gezondheidseisen. Door de algemene economische crisis (en omdat in een aantal klantensectoren de activiteit nog niet is opgestart), blijft de activiteit echter nog verder onder een duurzaam niveau liggen.
Voor het totaal van 2020 zal de omzet in de technologiesector dalen met gemiddeld 11 procent. Voor 29 procent van de bedrijven zal 2020 evenwel een groei-jaar zijn. Vooral voor een aantal bedrijven in de digitale en telecomsector biedt de coronacrisis ook groeikansen. Voor 2021 gaat een meerderheid van de technologiebedrijven uit van een normale activiteitsgraad van 100 procent. Toch zou de totale activiteit van de sector ook in 2021 nog altijd niet zijn genormaliseerd, maar slechts 92 procent bedragen. Grotere bedrijven zijn immers minder optimistisch dan het mediane bedrijf. Veel organisaties vinden het ook moeilijk om hierover voorspellingen te doen.
Onvoldoende vraag
Veruit de belangrijkste beperkende factor blijft de onvoldoende vraag. Deze wordt door 69 procent van de bedrijven vermeld. De verwachting is dat dit in de komende zes maanden iets verbetert (58 procent), maar zeker niet voldoende. Voor meer dan helft van de bedrijven (54 procent) is ook de toegang tot klanten voor prospectie en dergelijke een belangrijke beperkende factor. Daar wordt in de komende maanden wel een sterke verbetering verwacht.
Bij meer dan een kwart van de bedrijven wordt de activiteit nog steeds beperkt door problemen inzake bevoorrading van grondstoffen en onderdelen. Het verklaart ook waarom steeds meer bedrijven de waardeketen waarin ze actief zijn willen evalueren en aan alternatieven denken. Moeilijkheden met transportcapaciteit en de transportkost, de logistieke situatie, de beschikbaarheid van werknemers en de financiële situatie worden door meer dan 1 op 5 van de bedrijven aangeduid als beperkend voor de activiteit. De activiteit in gang houden, blijft dus voor veel organisaties een complexe oefening.
Ontslagen
De aanhoudende economische vertraging als gevolg van corona zorgt ervoor dat het aantal techbedrijven die ontslagen van vaste werknemers moeten overwegen, sterk is toegenomen. Lag dit percentage begin mei nog onder de 9 procent, dan is dit nu verdubbeld tot 18 procent. 13 procent van de techbedrijven zegt nu al acute financiële moeilijkheden te hebben. Dat percentage is sinds de bevraging van mei licht gedaald omdat de activiteiten terug op gang komen en er ook opnieuw cash binnenkomt. Ook de financiële en fiscale maatregelen van de regering dragen daartoe bij, evenals uiteraard de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Een kwart van de technologiebedrijven voorziet evenwel financiële problemen in de toekomst.