Het is 27 maart 2015. Er staat een stevige wind, het is koud, maximaal zeven graden, maar het regent niet. De Vlaamse regering onder leiding van minister-president Geert Bourgeois, een houten klaas, ontvouwt het plan 'Radicaal Digitaal’. Tegen 2020, nu dus, moeten alle interacties met de Vlaamse overheid volledig digitaal gebeuren. De rode draad: een overheid die je beter begrijpt. Let op, het mag in de twee richtingen gelezen worden. Het gaat er ook om dat de burger de overheid beter kan begrijpen.
Te veel versnippering, alle egov- en informatiediensten worden gebundeld. Databanken vormen de ruggengraat, een slagvaardige gebalde overheid. Letterlijk: ‘De overheid creëert een nieuw digitaal welzijn. Scholen zijn klaar voor de digitale toekomst’. Waar zijn we vijf jaar later aanbeland? Minister Ben Weyts, een spring-in-’t-veld, verantwoordelijk voor het onderwijs, verdubbelt het budget voor de digitalisering in het onderwijs met 35 miljoen euro. Hallelujah, een secundaire school krijgt nu geen 67 cent, maar liefst 1,34 euro per leerling, per schooljaar. Is dat het nieuwe digitale welzijn?
Tegelijk toetert minister Hilde Crevits, die ook al niet te veel kaas heeft gegeten van digitalisering, verantwoordelijk voor innovatie, dat er vijf Digital Experience Labs worden opgericht. Eentje in elke provincie, dat spreekt, om bedrijven diets te maken wat ze allemaal aankunnen met digitalisering. Het is een nieuw concept, het wordt het speerpunt van haar digitaal beleid. Budget: vijf miljoen euro.
Honderd miljoen
In 2015 klaagde de Vlaamse regering dat er te veel ‘verkokering’ is. Wat een heerlijk woord is dat zeg, Maar wat gaat er hemelsnaam allemaal om in de kokers van de overheid? Bruno Segers, die vandaag de digitalisering leidt voor het advocatennetwerk, had het altijd over digitale koterij en eerlijk gezegd, het lijkt erop dat die digitale koterij nog meer aan het verkrotten is.
Ik viel van mijn stoel toen ik deze week las dat er niet gebeld kon worden naar het contact tracing center dat de intimi van besmette patiënten moet opsporen. Pas op, je kan er één keer naar bellen, maar dan heb je het gehad. Het systeem laat het dan niet langer toe. Dat je niet kan bellen naar een callcenter, wie kan me dat uitleggen? Er werd honderd miljoen voor uitgetrokken. Er zouden een kleine duizend medewerkers in bellen, vandaag zijn het er 150. Die draaien met hun vingers, spelen spelletjes of kijken naar Netflix. Radicaal Digitaal. Het platform kan slechts tien personen registreren. Heb je in er vijftien ontmoet zoals nu mag, zit je met een softwareprobleem. Alsjeblief, je kan niet blijven roepen dat het systeem op twee weken gebouwd is en dat er dus uiteraard bugs en mankementen in zitten. Het is gewoon een ramp.
In heel wat landen hebben ze een corona-app. Bij ons is het iets voor het najaar. Het koninklijk besluit is er doorgesluisd, maar de privacycommissie werd niet eens geraadpleegd. Schrijf het op, dit wordt eveneens een sof.
Radicaal Digitaal II
De Europese deadline van de Europese Commissie van 30 juni voor de veiling van licenties is niet gehaald wegens gekibbel over welk gewest wat krijgt van de inkomsten. Die deadline dateert van 2017, drie jaar geleden dus. In Frankrijk en Duitsland zijn ze geveild, Nederland is er zopas mee begonnen. 5G wordt hét netwerk van de toekomst en zal de digitalisering dus accelereren. Niet in België dus.
En o ja, inmiddels zijn we bezig aan Radicaal Digitaal II, het masterplan tot 2024. ‘Stilstaan is achteruitgaan, zeker in een snel evoluerende sector zoals it,’ verklaarde minister-president Jan Jambon in zijn beleidsnota. Hij kan het weten, hij heeft lang bij IBM gewerkt. ‘De Vlaamse overheid streeft ernaar om nog meer een informatiegedreven overheid te worden ten behoeve van een state-of-the-art-dienstverlening aan burgers, met zo weinig mogelijk papierwerk.’ En: ‘De Vlaamse Regering wenst Vlaanderen verder uit te bouwen tot een slimme regio met performante digitale infrastructuur’.
Rudy Aernoudt, verbonden aan de Europese Commissie, docent aan de universiteit van Gent en Nancy, en ere-kabinetchef Economie, Innovatie en Ondernemen, heeft zopas een bijzonder lezenswaardig boek uitgebracht: ‘Coronavirus: elektroshock voor België’’. Ik raad het iedereen radicaal aan, vooral onze politici. Ik heb de overheid alvast nog niet beter begrepen. Jij wel?