België heeft een Europese deadline gemist inzake 5G-veilingen. Dat schrijft De Tijd. Wanneer ons land dan eindelijk wel aan het veilingproces kan beginnen, is nog altijd niet duidelijk.
In 2017 schoof de Europese Commissie al 30 juni 2020 naar voren voor België als deadline voor een eerste 5G-veiling. Die deadline is uiteraard al gepasseerd. Een tweede deadline, tegen het einde van dit jaar, zal ook al zeker gemist worden, zo klinkt het bij telecomwaakhond BIPT.
Tijdens de twee veilingen zouden twee frequentiebanden verdeeld worden. De eerste, op een lage frequentie, moest dienen voor landelijke gebieden omdat de golven op die frequentie verder reiken. De tweede band, op een hogere frequentie, was bedoeld voor steden. De signalen reiken minder ver, maar hebben een hogere capaciteit.
Onze buurlanden steken België langs alle kanten voorbij. In Duitsland en Frankrijk zijn de lage-frequentiebanden al geveild. In Nederland loopt de veiling. Duitsland heeft al de tweede band op hogere frequenties toegewezen.
Door het Belgische getreuzel kan Europa ons land in gebreke stellen, maar het kan ook bedrijven tegenhouden om hier te investeren. Het BIPT waarschuwde daar eerder al voor en ook de Europese Commissie zegt bezorgd te zijn over hoe het dossier in ons land evolueert.
Het uitstel in de 5G-veiling komt door een conflict tussen de regio’s en de federale overheid. De veiling zal naar schatting zo’n achthonderd miljoen opbrengen. Bij de 4G-veiling werd een verdeelsleutel gehanteerd van 80/20, tachtig procent van het bedrag ging naar de federale overheid, twintig naar de regio’s. Maar ditmaal eisen de regio’s een groter deel van de opbrengst, iets waar het federale niveau niet van wil horen.