Vlaanderen trekt 35 miljoen euro uit bijkomend budget uit om volgend jaar digitaal afstandsonderwijs te faciliteren. Dat meldt De Standaard. Het geld komt uit de ‘coronapot’ van de Vlaamse regering.
Negen miljoen van het bijkomend budget gaat naar het basisonderwijs, ruim 25 miljoen is voorzien voor het middelbaar. Met de bedragen wordt het ict-budget voor onderwijs ineens verdubbeld. Met het geld kunnen bijvoorbeeld laptops, clouddiensten en softwarelicenties worden aangekocht, maar kunnen ook ict-coördinatoren extra uren krijgen. Voor leerlingen met een kwetsbare sociaaleconomische status wordt extra geld voorzien.
Volgens minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil Vlaanderen vanaf volgend jaar beter voorbereid zijn op digitaal onderwijs. Hij noemt het een uitgelezen kans het onderwijs te moderniseren en leerlingen onderwijs op maat aan te bieden.
In een reactie laat het Gemeenschapsonderwijs weten dat het geld welgekomen is, maar dat er meer zal nodig zijn om de digitale omslag te kunnen maken. Ook het katholieke onderwijsnet vindt het geld welkom en nodig, maar allicht onvoldoende. Veel bedrijven die hun software nu tijdelijk gratis ter beschikking stellen, blijven dat allicht niet doen. Ook het online-leerplatform Smartschool (de absolute marktleider) heeft laten weten dat het zijn prijzen gaat optrekken.
Waarom geen recurrente investeringen? Jaarlijkse bedragen? Geïndexeerd?
Nu doet men alsof men fortuinen investeert – en gaat het met schokken en stoten – en biedt het geen enkele garantie op continuïteit!
De nieuwe minister doet fout wat al zijn voorgangers ook al fout deden. Verdeel die inspanning over een jaarlijks investeringsbudget – en het zal geleidelijker groeien in plaats van altijd maar te starten en stil te vallen.
Laat een school zijn zoals een bedrijf – laat hen die investeringen plannen en garandeer ook die bedragen.
Onderzoek ook eens het optrekken van de prijzen door smartschool? Gaan zij weer niet opnieuw met het leeuwendeel lopen? Wat met office365? Hoeveel % van het budget soeperen die op? Wat met de privacy van de data – van de gegevens van de scholen?
Veel vragen! Meer openheid van het beleid kan nooit kwaad – denk ik dan.
Afin een nieuwe minister – maar dezelfde wijn in dezelfde zak, met een andere opdruk. Ik vuur het Canon af – zoveel is zeker!