Netwerkbedrijf Fluvius, de samensmelting tussen netwerkbeheerders Eandis en Infrax, overlegt met kabeloperator Telenet om te bekijken hoe ze samen een glasvezelnetwerk kunnen uitbouwen. Fluvius is vorig jaar al met een pilootproject gestart waarbij het voor 15.000 woningen een open FttH-netwerk bouwt.
De gesprekken die Fluvius zal opstarten met Telenet zijn het startpunt van een proces om te bekijken of beide partijen elkaar kunnen vinden om FttH-technologie (fiber to the home) uit te rollen. Met de gesprekken willen de twee bedrijven bekijken ‘hoe er een gemeenschappelijke aanpak bepaald kan worden om in de komende jaren het datanetwerk van de toekomst voor iedereen in Vlaanderen te realiseren’. De gesprekken zullen zeker tot begin volgend jaar duren. Tot dan leggen beide ondernemingen geen verdere verklaringen meer af over het project.
Fluvius en Telenet geven aan dat de huidige netwerkinfrastructuur in de straat nog jaren zal voldoen aan de verwachtingen van gezinnen en bedrijven, maar geven ook toe dat de vraag naar meer en snellere datanetwerken alleen maar toeneemt. Tijdens de voorbije corona-lockdown is het belang van hoogwaardige internetverbindingen in ons land nogmaals gebleken. Fluvius zegt bezorgd te zijn over een nieuwe digitale kloof in België, waarbij bepaalde regio’s en klanten wel snelle verbindingen krijgen en andere achterblijven. Het netbedrijf toetst al enkele jaren bij actuele marktspelers om samen te werken en dat scenario te vermijden. Met Telenet worden nu dus concrete onderhandelingen opgestart.
Fluvius heeft ook een eigen pilootproject opgestart waarbij in 15.000 woningen in vijf steden en gemeenten (Antwerpen, Diksmuide, Gent, Genk en Poperinge) een open glasvezelnetwerk wordt aangelegd. Daarbij voorziet Fluvius alleen in de infrastructuur en biedt het geen diensten aan. Die diensten (internet, tv, telefonie) komen van derde partijen.
Hopelijk dienen Orange en Belgacom hiertegen een klacht in. Want als ik me niet vergis is ’t net dat wat Telenet verweet aan de operatoren omdat ze wilden samenwerken rond het plaatsen van GSM-masten. Hoe open gaan die glasvezelnetwerken zijn – ivm. deze van Proximus? Beste BIPT – graag dezelfde maatregelen als voor Proximus opleggen tegenover Telenet.
Openbreken dus. Concurrentie.
En opnieuw verzoek ik de bevoegde instanties om de veralgemening van het gebruik van IPv6 voor netwerken dringend te onderzoeken en te ondersteunen. We horen niet te veel – en dat is niet ok.
Waarom moet Fluvius zich ineens met glasvezel bezighouden – Fluvius is voor water, gas en electriciteit. Fibre is een telco-aangelegenheid – wat zegt het BIPT daaromtrend? Moeten daar geen licenties voor gelden? Dit roept bij mij erg veel vragen op.
Graag meer onderzoek – meer artikels. Wees nu ’s kritisch beste it-pers. Of gaan we een nieuw duopolie laten ontstaan???