Belfius en Proximus worden strategische partners. Hoewel het nog een aanzet is en alles nog uit de startblokken moet komen, is het een verrassende move van twee ‘staatsbedrijven’ die innovatieve ecosystemen nieuw leven inblazen. ‘Who says elephants can’t dance?’, schreef IBM ceo Louis Gerstner een kwarteeuw geleden. Vraag is of ze ook samen kunnen dansen.
Toen Louis Gerstner in 1993 bij IBM binnenstapte, verraste hij vriend en vijand: ‘Het laatste wat IBM nu nodig heeft, is een visie. We hebben daadkracht nodig, ‘execution’, een vereenvoudigde organisatie, snelheid (time to market) en vooral, het doorbreken van de impasse’. Hoeveel corporate organisaties, maar ook kmo’s vinden zich hier vandaag nog altijd in terug? Gerstner, inmiddels 78 en voorzitter van The Broad Institute van MIT en Harvard, schreef het neer in zijn boek met de onwaarschijnlijk sterke titel ‘Who says elephants can’t dance’?’
IBM lag toen op apengaten, maar was een instituut. Meermaals werd verteld dat je als cio goed zat zolang je maar voor IBM koos. Big Blue, het huis van vertrouwen, je kon op je twee oren slapen, de baas zou het wel goedkeuren. Innovatie leed er uiteraard onder, impasse tierde inderdaad welig. IBM heeft heel wat revoluties doorgemaakt maar staat er weer, dankzij cloud en kunstmatige intelligentie.
Transformatie
Proximus, de gewezen RTT, later Belgacom, gaat ook al jaren door een strenge en vaak pijnlijke transformatie. Het kan dansen (wie herinnert zich zo’n tien jaar geleden nog de Crazy Horse-performance in Brussel voor de corporate-klanten), maar de omslag gaat altijd trager dan gedacht. Het gaat immers om mensen. ‘It is al about people’, schreef ik een decennium geleden. Change is het moeilijkste wat er is. En execution is meer dan ooit van belang bij de historische operator: fiber, 5G en digital. Simpel als bonjour. Dat het niet meer alleen kan, is ook apert. Je moet over de muur kijken, samenwerkingsverbanden, ecosystemen. Ook niet evident voor wie nooit over de klaagmuur keek. Alle respect voor het titanenwerk van gewezen topvrouw Dominique Leroy.
Belfius heeft de jongste jaren een acceleratie gekend, net zoals bij KBC getrokken door enkele sterke figuren zoals respectievelijk cdo Geert Van Mol en cio Rudi Peeters in de driving seat. Belfius is het oude Dexia, toen een bank van stofjassen en veranderde de naam in 2012 naar België, Finance en Us, ofwel Belfius. Sinds zowat 24 maanden heeft het zich op de kaart gezet als een digitale innovator, vooral geënt op slimme smartphone-toepassingen.
Bundeling
De bundeling van Proximus en Belfius is een werk van jaren. Proximus wil niet langer aanzien worden als de loodgieter terwijl Belfius weet dat louter bankieren geen toekomst meer heeft. Deze twee olifanten kunnen al dan niet ritmisch dansen. Benieuwd of ze ook samen kunnen dansen. Wijlen Proximus-ceo John Goossens zei altijd: ‘It takes two to tango’. Maar op zijn doodsprentje op z’n begrafenis in de Brusselse Sint-Goedelekerk stond toch: ‘I did it my way’. Best benieuwd wat we mogen verwachten van de mariage de plein raison van Proximus en Belfius. Ik kijk er naar uit.